Sreda 15.11.2017.
06:30
republika.rs, Vestionline

Robot-taksi na ulicama Pariza (VIDEO)

youtube.com/NAVYA
Taksi budućnosti - Navia

U poznatom filmu totalni opoziv robot-taksi glavnog junaka Vejda (Arnold Švarceneger) voza po kolonizovanom Marsu 2048. godine.

Iako ova godina još nije stigla, a ni Mars još nije kolonizovan, robot-taksi nam je pred vratima i po prvim slikama zapanjujuće liči na onaj iz filma.

Vratimo se naivii, u pitanju je autonomno vozilo, robot-taksi kapaciteta šest putnika kojeg pokreće elektro-motor. Najveća brzina vozila je 80 km/h. Za gradske uslove više nego dovoljno.

Zvanično je predstavljen početkom novembra u Parizu, a prodaja mu počinje naredne godine. Cena će biti čitavih 250.000 evra.

Uprkos visokoj ceni već su se javili prvi kupci. Francuska grupacija Kreolis i Kraljevski automobilski klub Australije naručili su ukupno 30 vozila.

"Navia" svoje buduće kupce i partnere vidi u velikim taksi-operatorima kakav je "uber", rent-a-kar kompanijama ali i visoko tehnološkim kompanijama kakav je Ejpl ili tradicionalnim automobilskim kompanijama poput "renoa" i "folksvagena".

Testiranje robot-taksija u kontrolisanim uslovima, na ulicama Pariza počinje za par nedelja i preostaje da se vidi kako će se tehnologija autonomnih vozila ove nove firme pokazati.

Za kraj pogledajte i snimak vozila u praksi.

2024 © - Vesti online