Utorak 14.11.2017.
06:30
Vestionline

Zašto rane zarastaju brže tokom dana?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Novo otkriće moglo bi da se primeni u operativnim zahvatima i omogući otkrivanje novih načina lečenja koji će ubrzati izlečenje, kažu naučnici Laboratorije za molekularnu biologiju u Kembridžu, koji su rezultate istraživanja objavili u američkom naučnom časopisu "Science Translational Medicine".

Britanski naučnici prvi su ukazali na način na koji unutrašnji biološki sat utiče na zaceljenje ćelija kože. Profesor Džon O'Nil, vodeći naučnik laboratorije u Kembridžu, kaže da bi fenomen "mogao da upućuje na to da je ljudski organizam evoluirao na način da se zarastanje rana ubrzava tokom dana, u periodu u kojem je opasnost od povreda češća".

Unutrašnji biološki sat ili cirkadijalni ritam sastoji se od niza bioloških ritmova koji se zaokružuju u periodu od 24 sata, koliko treba Zemlji da se okrene oko svoje ose. Biološki sat ljudima omogućava da se prilagode različitim delovima dana i noći.

Cirkadijalni ritam je endogena pojava, što znači da počinje iznutra i samoodrživ je, kako bi mogao da održava organizam u istom stanju tokom menjanja uslova u okruženju, na primer tokom smenjivanja svetlosti i tame. On takođe igra ulogu u održavanju ravnoteže u vezi sa potrebom za snom i hranom, i prilagođavanju krvnog pritiska i telesne temperature.

Testiranja koja su u laboratorijskim uslovima sprovedena na ćelijama ljudske kože, fibroblastima i keratinocitima (najbrojnijim ćelijama epidermisa i folikula dlake, odgovornim za sintezu keratina koja se odvija u rožnatom sloju ili u stabljici dlake), pokazala su da su tokom diurnalnog (dnevnog) ciklusa biološkog sata, povrede zaceljivale skoro dvaput brže.

Rezultati su bili isti i u slučaju opekotina i njihovog zarastanja.

Istraživanje sprovedeno na 118 pacijenata s opekotinama pokazalo je da je, ako bi povrede nastale tokom noći, tačnije između 20.00 i 8.00 sati, bilo potrebno 60 odsto više vremena da opekotine zacele. Nakon 28 dana, takve rane zacelile bi u 95 odsto slučajeva, u poređenju sa samo 17 dana ako bi opekotine nastale između 8.00 i 20.00 sati, rekli su naučnici.

Glavni razlog bržeg zarastanja je mnogo brže premeštanje ćelije kože prema povređenom mestu tokom dana. U ćelijama se brže proizvode proteini, koji imaju ključnu ulogu u zaceljenju povrede. Treba napomenuti i da se rana "popravlja" vezivnim tkivom. Da bi zarasla, telo proizvodi veliku količinu kolagena koji obnavlja rasečeno ili oštećeno tkivo.

2024 © - Vesti online