Utorak 14.11.2017.
00:30
Polovni automobili

Da se podsetimo: Kako se vozi u kružnom toku?

youtube.com
Ilustracija

Na našim saobraćajnicama donedavno nije bilo mnogo kružnih tokova, pa vozači, osim u teoriji u auto-školama (izuzimajući Beograd), nisu imali mogućnosti da se u praksi upoznaju sa kretanjem kroz kružne tokove, bilo tokom obuke ili kasnije kada polože vozački ispit. 

Verovatno je to jedan od razloga zbog čega mnogi od nas ne poznaju najbolje pravila vožnje kroz ovakav tip raskrsnica, pa zato i dolazi do opasnih situacija poput ove koja je zabeležena na tek otvorenom kružnom toku na ulazu u Užice. 

Teorija se brzo zaboravlja, ako se ne vežba u praksi. Zato oni koji polože vozački ispit, a zatim ne voze godinama, kada treba da ponovo sednu za volan često uzimaju dopunske časove vožnje da bi se podsetili obuke. 

Kako da vozim u kružnom toku?

Ovo su "bukvalizovana" pravila, koja treba da pratimo da se ne bi sudarili u kružnom toku: 

Pravilo br. 1: Onaj ko je već u kružnom toku ima prednost u odnosu na onoga ko je van kružnog toka, a to je regulisano i saobraćajnim znacima ispred ulaza u kružni tok (važi samo za kružne tokove gde na svakom ulazu postoji trougao - a takvi su u Srbiji u većini). 

Pravilo br. 2: Automobil u unutrašnjoj traci kružnog toka nema prednost u odnosu na vozilo u spoljašnjoj traci kružnog toka (kada je u pitanju kružni tok sa više traka). Da pojasnimo - ne smemo iz krajnje unutrašnje trake (uz ostrvo) da isečemo sve ostale u kružnom toku da bi izašli tamo gde nam odgovara.

Dakle, onaj ko izlazi iz kružnog toka nema prednost u odnosu na one koji takođe kruže u spoljašnjim trakama kružnog toka. Da još malo pojasnimo - govorimo samo o vozilima koja se već nalaze u kružnom toku - oni iz unutrašnjih traka nemaju prednost u odnosu na one u spoljašnjim trakama. Govorimo o samom kružnom toku - ne o prilaznim ulicama/putevima.

Ako onaj iz unutrašnje kružne trake odluči da izađe iz kružnog toka, on ne sme da "iseče" onog u spoljašnoj kružnoj traci, već mora da ga propusti kao da je u pitanju klasično prestrojavanje na putu sa dve trake i to uz davanje migavca i trudeći se da ne izazove udes. Potpuno isto kao da voze na običnom putu sa dve ili tri trake.

Naglašavamo - prednost uvek ima vozilo koje nastavlja kretanje trakom u kojoj se nalazi! Zašto ponavljamo istu stvar pet puta? Zato što vozači koji ne znaju ovo pravilo svakodnevno izazivaju incidente. 

Pravilo br. 3: Tramvaj uvek ima prednost. Uvek. 

Pravilo br. 4: Izaberite odgovarajuću traku pre nego što uđete u kružni tok. Ukoliko se kružnom toku približavate putem sa više traka, takođe treba primenjivati logiku koju bi primenili u slučaju da je reč o klasičnoj raskrsnici. Dakle, ukoliko izlazite na prvom isključenju trebalo bi da u kružni tok uđete desnom trakom i pratite spoljašnju traku kružnog toka do isključenja.

Ukoliko izlazite na poslednjem isključenju, trebalo bi da iz leve trake uđete u unutrašnju traku kružnog toka i zatim se prestrojite na vreme pred izlazak. Međutim, nije protiv propisa ni da se direktno uključite u spoljašnju traku i da njome idete do željenog isključenja... Istina, tako blokirate druga vozila koja žele da uđu u kružni tok. 

Pravilo br. 5: Odlučite gde izlazite iz kružnog toka pre nego što uđete u njega. 

Pravilo br. 6: Da li smem da se vozim u krug više puta dok ne ugrabim situaciju da izađem iz kružnog toka ukoliko se nalazim u unutrašnoj traci, a u spoljašnjoj je gužva? Ovo nije definisano propisima, tako da je odgovor - DA. Inače, postoje dva mišljenja po pitanju toga šta je bezbednije: 

1. treba se zaustaviti i onda se "probijati" ka svom izlazu 

2. treba napraviti još jedan krug i za to vreme uhvatiti priliku za prestrojavanje. 

Obe "taktike" imaju svoje mane i prednosti, i treba ih primenjivati u skladu sa trenutnom situacijom u kružnom toku. 

Pravilo br. 7: Koristite migavac - ručica s leve strane volana, uz pomoć koje pokazujete drugim vozačima kuda planiraš da ideš. Zato se i zove pokazivač pravca! Koristi migavac i kada izlaziš iz kružnog toka i kada se prestrojavaš iz trake u traku samog kružnog toka. 

Prilikom ulaska u kružni tok ne morate da ga koristite, pošto je vaš budući smer kretanja jasan. To nije nikakva moda ili naređenje neke zle državne agencije - kada date migavac, dajete mogućnost drugim vozačima da na vreme odreaguju, da brže i bezbednije prođu kružni tok. 

Kada bi se svi vozači ponašali normalno i redovno koristili migavac, saobraćaj bi generalno tekao mnogo brže i sa manje stresnih situacija. 

Pravilo br. 8: Saobraćajac u kružnom toku - kada se on pojavi, morate da poštujete njegove naredbe.

Šta znače saobraćajni znaci ispred kružnog toka?

Kružni tok je regulisan saobraćajnim znacima, ali postoje i kružni tokovi bez saobraćajnih znakova, mada su ekstremno retki. Krenimo od ovih prvih. 

Ispred ulaska na kružni tok postavlja se saobraćajni znak "ukrštanje sa putem sa prvenstvom prolaza" - prepoznatljiv "obrnuti" trougao. Ovaj znak jasno kaže da vozila u kružnom toku imaju prednost u odnosu na vas koji se uključujete u kružni tok. Dakle, prednost uvek ima onaj ko se nalazi u kružnom toku. 

Da nailazite na kružni tok najavljuje i plavi okrugli znak sa tri bele strelice postavljene u smeru suprotnom od kretanja kazaljki na satu. Međutim, ako ispred kružnog toka nema saobraćajnih znakova, onda važe uobičajena pravila saobraćaja kao i na svakoj drugoj raskrsnici, tj. pravilo desne strane. 

U ovom slučaju, dakle - ako nema crveno-belog trougla, prednost ima vozilo koje dolazi sa desne strane, što znači da ima prednost u odnosu na onoga ko se već nalazi u kružnom toku. Ponavljamo - ovakvi kružni tokovi su veoma retki, ali ipak negde možete da naiđete na njih.

2024 © - Vesti online