Ponedeljak 13.11.2017.
11:48
aljazeera.net

Turci kupili ruski S-400: Da li je to poruka NATO-u?

EPA/Ahmad Abdo
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sa vojnicima te zemlje

Ahmet Berat Džonkar, šef turske delegacije u NATO-u, rekao je da je odluka o kupovini sistema S-400 bazirana jedino na tehničkim i finansijskim razlozima

Turska odluka da kupi napredni raketni odbrambeni sistem od Rusije nema za cilj da pošalje bilo kakvu političku poruku, rekao je turski zvaničnik, dan nakon što je Ankara najavila finalnu fazu ugovora koji može uticati na njene odnose s NATO-om.

- Turska je izabrala S-400 jer taj raketni sistem ima naprednije tehničke karakteristike nego njegovi konkurenti, s boljom cenom i kraćim vremenom isporuke - rekao je Džonkar, koji dolazi iz vladajuće Partije pravde i razvoja. 

Njegovi komentari dolaze nakon što je Nuretin Canikli, turski ministar odbrane, rekao da je ugovor o kupovini S-400 s Rusijom "završen".

Ruski S-400 je napredni odbrambeni sistem protiv raketa zemlja-vazduh i kupile su ga brojne zemlje. Pre ovog ugovora, Turska, koja je članica NATO-a i ima vojnu bazu saveza, takođe je razmatrala kupovinu sistema Patriot američkog Rejtiona.

Od kako je najavljen prošlog leta, u krugovima NATO-a na tursko-ruski ugovor je gledano sa sumnjom, jer se veruje da je ruska oprema nekompatibilna sa sistemima koje koristi Alijansa.

General Petr Pavel, šef Vojnog veća NATO-a, nedavno je upozorio Tursku na posledice moguće kupovine S-400. Odbrambeni zvaničnici u SAD-u takođe su nekoliko puta izrazili zabrinutost zbog ove kupovine.

Međutim, Džonkar je rekao da veruje da kupovina neće uticati na Tursku saradnju s NATO-om i na njene aktivnosti u Savezu.

2024 © - Vesti online