Ponedeljak 13.11.2017.
11:22
b92.net, Vestionline

Putin poručio Amerikancima: Ovo je savremeni svet, grešite

Tanjug/AP
Američke kompanije će biti zamenjene konkurencijom: Vladimir Putin

Kako američke sankcije protiv Moskve sprečavaju kompanije iz SAD da se udruže s ruskim, druge strane kompanije će, neizbežno, popuniti praznine na ruskom tržištu, upozorava predsednik Rusije, Vladimir Putin.

On se, međutim, nada uravnoteženim bilateralnim odnosima. 

- To što su zabranili Ekson mobajlu da radi sa nama na Arktiku, samo je ih je lišilo zanimljivog, obećavajućeg projekta, koji bi mogao da podstakne američku ekonomiju i stvori više radnih mesta u SAD, donoseći prihode i poreze - rekao je ruski predsednik novinarima. 

Dodao je da je taj naftni gigant samo primer sličih slučajeva, i upozorava: 

- Vaše kompanije će biti zamenjene konkurencijom. To je neizbežno u savremenom svetu - rekao je. 

Prema njegovim rečima, "svi žele da rade u Rusiji“, i naglasio je da je većina preduzeća koja je učestvovala na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu bila iz SAD. 

Iako su odnosi još uvek u krizi, "Moskva je spremna da okrene stranicu i nastavi dalje, pogleda u budućnost i rešava probleme koji su važni i za ljude SAD i Rusije". 

Još 2011. godine bivši izvršni direktor kompanije Ekson Tilerson sklopio je ugovor sa ruskom državnom naftnom kompanijom Rosnjeft, i tako otvorio put za istraživanje na ruskom Arktiku, Crnom moru i Sibiru. Međutim, američke sankcije koje su nametnute Rusiji zbog krize u Ukrajini naterale su Ekson da prekine saradnju, čime je kompanija izgubila milijardu dolara.

2024 © - Vesti online