Ponedeljak 13.11.2017.
10:46
Vestionline

Hoking: Ovo bi mogao da bude najgori događaj u istoriji civilizacije

commons.wikimedia.org
Stiven Hoking

"Manjina će ugnjetavati većinu"

Svakim danom nam je sve jasnije da će veštačka inteligencija (AI) u budućnosti radikalno promeniti naše živote, a Hoking je još jednom upozorio da bi AI mogla da postane "najgori događaj u istoriji naše civilizacije" ukoliko se otrgne kontroli. 

Razvoj veštačke inteligencije mogao bi tako, na primer, da utiče na razvoj moćnog autonomnog oružja koje bi moglo da postane "alat koji će koristiti manjina za ugnjetavanje većine", smatra naučnik.

Upravo protiv takve upotrebe veštačke inteligencije, odnosno AI robota koji bi bili korišćeni u ratovima i koji će sami odlučivati o metama napada, zalažu se brojni naučnici, stručnjaci za robotiku i veštačku inteligenciju. Oni su potpisali peticije u kojima traže zabranu razvoja takvog autonomnog naoružanja. 

Kako bi ipak izvukli najbolje od AI, poput korišćenja njenog potencijala da izleči bolesti, ili ispravi štetu koju su ljudi naneli Zemlji, Hoking kaže da je potrebno sprovesti još istraživanja, dok bi naučnici trebalo što više da razmišljaju o uticaju veštačke inteligencije na našu planetu i naše živote. 

"Možda bi svi na trenutak trebalo da zastanu i usmere razmišljanje ne samo na stvaranje veštačke inteligencije koja će biti sposobna i uspešna, već i o načinima na koji AI može da doprinese opštoj društvenoj koristi", rekao je Hoking.

2024 © - Vesti online