Ponedeljak 13.11.2017.
09:18
Danas

Moraće da se ruši Vučićevo "remek delo"

commons.wikimedia.org/Milorad Dimić
Klinički centar Niš (Foto: Arhiva)

Zoran Radovanović, direktor KC Niš, potvrdio je tu informaciju, ali nije želeo da kaže ko je krivac za propust, i kako će medicinska oprema ubuduće biti unošena ili iznošena. Vest o "rušenju" novog KC-a u direktnoj je suprotnosti sa dosadašnjim izjavama zvaničnika o urbanističkoj, građevinskoj, arhitektonskoj i medicinskoj "savršenosti" budućeg zdanja, ka kojem, prema tvrdnjama zdravstvenih vlasti, gravitira skoro dva miliona stanovnika sa juga Srbije.

Jedan od onih koji su prednjačili u pohvalama je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je umeo da oceni kako je reč o "najsavremenijem i najluksuznijem KC-u na Balkanu", i da ga uporedi sa svetskom bolnicom "Klivlend".

- Bio sam u bolnici "Klivlend", u Abu Dabiju, koja se smatra jednom od najboljih. Ove operacione sale ovde gotovo istovetno izgledaju. Ovo je malo remek-delo za Niš, sve izgleda vrlo impresivno, a ljudi mogu da shvate šta smo uradili i da je novac pametno trošen - rekao je Vučić krajem jula ove godine, najavljujući da će u ovom zdanju "do kraja ove godine početi da se primaju pacijenti".

Arhitekta Miro Urošević, s druge strane, ocenjuje da je izgradnja četiri nova KC u Srbiji, među kojima je i niški, od raspisivanja međunarodnog tendera do realizacije, urađena "neznalački, neplanski i amaterski".

Ovakve ocene Urošević temelji na sopstvenom profesionalnom iskustvu stečenom kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Kazahstanu ili Švedskoj, gde je projektovao i gradio na desetine bolnica, a u pojedinim zemljama radio je i na poslovima analize, istraživanja i planiranja zdravstvene mreže na lokalnom, pokrajinskom i državnom nivou, na osnovu kojih su određivane potrebe, obim i kapaciteti medicinskih usluga.

- Verujem da niški Klinički centar neće moći da bude pušten u rad do Nove godine, osim ako i to ne bude Potemkinovo selo, koje je uostalom video i Vučić kada je dolazio u novi KC a oni mu pokazali "intenzivnu negu" i još ponešto što je završeno i opremljeno. Pri tom su u samom projektu, koji ja inače imam, napravljene neoprostive greške. Cela parcela je urbanistički uništena i svaka ispravka je nemoguća - tvrdi Urošević.

Tendere za izvođače radova i nabavku medicinske opreme za ovaj KC pratile su optužbe za neregularnost, koje su Ministarstvo zdravlja i rukovodstvo niškog KC demantovali. Takođe, postoji "još uvek nepotvrđena" pretpostavka da su u toku gradnje "izmišljani novi radovi" i zaključivani aneksi.

- Savremeni klinički centri se danas grade kao centralizovane bolnice, sa dijagnostičko-terapijskim centrom u središtu oko koga su klinike, što je model koji obezbeđuje najbolji put za pacijente, zdravstvene radnike, snabdevanje medicinskim materijalom i hranom. "Genijalci" u Nišu su, međutim, stari KC odvojili od novog ulicom, koja ustanovu bukvalno seče na dva dela. Pri tom su u novi KC, do kojeg se zbog ulice stiže otežano, prebacili urgentni, dijagnostički, terapijski i hirurški deo - kaže arhitekta Miro Urošević.

2024 © - Vesti online