Nedelja 12.11.2017.
21:55
Vestionline, Tanjug

Katalonci "okupirali" Brisel: Evropo, stidi se!

- Došli smo ovde da pokažemo da španska vlada ne može da nas ućutka - izjavila je smenjena katalonska ministarka, prenosi belgijski list "Soar" (Le Soir).

Ona je istakla da Katalonci imaju pravo da izaberu svoju budućnost i predlažu "pozitivan projekat radi boljeg zajedničkog života, sa više pravde i više demokratije".

- Uprkos okrutnosti i represiji s kojima smo se suočili, Katalonci su uvek bili miroljubivi. To je naša velika snaga i zato ćemo na kraju trijumfovati. Zato je važno da svi ostanu mirni i odlučni - poručila je smenjena ministarka.

Demonstranti su, takođe, pozvali EU da "odbrani demokratiju" u Kataloniji u ime "vrednosti na kojima je Evropa zasnovana", prenosi francuska televizija BFMI.

"Evropo, stidi se", moglo se pročitati na transparentima koje su nosili demonstranti okupivši se u blizini sedišta EU, a koji su tom prilikom pozvali i na oslobađanje, kako su naveli, "političkih zarobljenika".

Katalonskim demonstrantima pridružili su se i Flandrijci, ali su se među okupljenima mogle videti i valonske i baskijske zastave.

2024 © - Vesti online