Ponedeljak 13.11.2017.
09:04
A. Stanković - Vesti

Srpska kolonija na Odri

EPA/DIEGO AZUBEL
Slađana Mirković (u sredini): Posle Azerbejdžana - Poljska je nova stanica

Moderne "ratnice" su odbojkašice Hemik Polisa, kluba koji će uskoro imati više trofeja nego - godina! Veliki doprinos uspesima ovog kluba, smeštenog u Policu - "poljani", od koga se lepim mostovima preko velike reke stiže u Šćećin, imaju i naše reprezentativke. Za dominaciju u Orlen ligi poslednjih nekoliko sezona zaslužne su i Stefana Veljković i Jelena Blagojević. Sjajna blokerka je ostala u ovom klubu, popularna Lejla je otišla, ali broj naših reprezentativki se, ipak, uvećao. Pod svodove Azoti arene iz Italije je stigla Bianka Buša, a iz Azerbejdžana - Slađana Mirković.

Ova 22-godišnja Sevojčanka, koju je u moru igračica lako uočiti što zbog crvene kose, a još više po sjajnoj tehnici i kreacijama kojima daje ton svojim ekipama, već osam godina živi životom profesionalca!

Stefana vodič

U slobodno vreme, između treninga i utakmica, naša mlada odbojkašica najviše voli da šeta gradom.
- Skrasila sam se u Šćećinu, stanujem sama, na to sam već navikla. Grad je prelep. Bianka i ja ga obilazimo i upoznajemo, naravno uz Stefaninu pomoć. Ona nam je najbolji vodič, već nam je pokazala brojne znamenitosti - hvali Slađa drugaricu.

- Bilo mi je samo 14 leta kad sam uz dopuštenje i blagoslov roditelja napustila porodično gnezdo u Sevojnu i započela svoju odbojkašku priču - priča za "Vesti" Slađana i nabraja. - Rasla sam u Poštaru, bila deo šampionske generacije Vizure, provela neko vreme u pančevačkom Dinamu, a onda odlaskom u Baku započela svoj dijasporski život.

Baku će pamtiti celog života

- Tu sam doživela velike radosti. Posle odličja sa mlađim reprezentativnim selekcijama prvu seniorsku medalju osvojila sam na Evropskim igrama u tom gradu. Potom sam pod vođstvom Zorana Gajića bila deo ekipe Telekom Baku koja je osvajala titule. Šlag na torti - zlato na Prvenstvu Evrope okončanom pre mesec i po dana baš u glavnom gradu Azerbejdžana.
Utisci su se slegli, ali Slađana ne krije da se svakog dana seti ponekog detalja sa šampionata najboljih evropskih selekcija.

EPA/DIEGO AZUBEL
Slađana Mirković u bloku Srbije sa brjem 20

- I ranije sam bila na pripremama nacionalnog tima, često i kao najmlađa igračica na poziciji tehničara, ali ovogodišnji meseci i meseci rada bili su nešto posebno. Boravak, treninzi i druženje sa ostalim našim igračicama prava su privilegija. O odlasku na Prvenstvo Evrope da ne govorim.

Ima od koga da uči

Naša ženska odbojkaška reprezentacija uvek je bila poznata po sjajnim tehničarima. Slađa ima na koga da se ugleda i skida "cake" - počev od Maje Ognjenović, pa Bojane Živković, Ane Antonijević... Pošto je kao juniorka već bila najbolji dizač Svetskog i Evropskog prvenstva, nema sumnje da je ogroman potencijal. Sad sledi dokazivanje na najvećoj sceni...

Osetila sam "vatru" i na terenu, bila deo predivne atmosfere u reprezentaciji, osvojila zlatnu medalju na svom prvom velikom takmičenju i to u gradu u kojem su me svakodnevno pozdravljali ljudi s kojima sam se družila dve lepe godine. Sve je to za nezaborav!

Dobre partije u Telekomu, još više zvanje evropske šampionke, preporučile su je Hemiku.
- Poljaci su obratili pažnju na mene prilikom jednog susreta u CEV Ligi šampiona. Tada je uspostavljen prvi kontakt, sad je sve brzo realizovano.

Naravno, evropsko zlato u svemu tome igra svoju ulogu. U klubu su me dočekali s poštovanjem i - velikim očekivanjima.

Poljaci odbojkaški fanatici

Mnogi naši igrači i igračice koji su se takmičili u Poljskoj hvale ovu zemlju zbog velike odbojkaške kulture.
- Za kratko vreme sam se uverila koliko je odbojka u ovoj zemlji
omiljena. Igramo uvek pred punim tribinama, naši navijači su verni i vatreni, mnogo znaju i - prate nas i na gostovanjima. Zaista je milina igrati u takvoj atmosferi - ne krije Slađa.

Na to je navikla, jer je i ranije jurišala na titule i - osvajala ih!
- Volim igranje pod takvom vrstom pritiska. Hemik Polis je klub koji je poslednje četiri godine šampion Poljske i normalna je želja da odbranimo titulu. U šampionatu smo startovale odlično, sa četiri pobede u isto toliko kola. Igram, ali s obzirom da sam zbog obaveza u nacionalnom timu propustila pripremni period, delim minutažu sa Izabelom Belčik, starijom saigračicom na poziciji tehničarke. Ali sve ide dobro. Brzo se navikavam na novu sredinu i igru, trener Jakub Gkužak je mlad i ambiciozan, baš kao i ekipa...

Hemik igra i u CEV ligi šampionki.
- Tu je konkurencija ogromna, pa klub ima zdrave ambicije - da svaku utakmicu koristi kao novo iskustvo. Idemo korak po korak. Ekipa je dobra, sastavljena od brojnih poljskih reprezentativki, imamo i Holanđanku, Amerikanku, zaista smo jake na svim pozicijama. Naravno, Stefana Veljković je oslonac ekipe, divno je igrati sa jednom od najboljih srednjih blokerki sveta. Presrećna sam što je tu i Bianka s kojom sam, eto, posle igranja u Vizuri i mlađim reprezentacijama Srbije, ponovo zajedno - ističe Slađana Mirković, uputivši za kraj pozdrave svim poklonicima odbojke i čitaocima "Vesti".

2024 © - Vesti online