Nedelja 12.11.2017.
15:54
Vestionline, Politika.rs

Srbija treba da se približava EU više nego NATO

youtube.com/Politicarenje 011
Mnoge zemlje veruju da je potrebno prvo ući u NATO da bi postale član EU

Složivši se da je Švajcarska primer da bez NATO može da se živi vrlo dobro, Metan kaže:
"Srbija treba da se  usmeri na približavanje Evropskoj uniji, više nego NATO-u. To je moguće. Mnoge zemlje veruju da je potrebno prvo ući u NATO da bi postale član EU. Moguće je, međutim, da se približe EU ili postanju njen član, a da ne izgube suverenitet."

Pritisci da Srbija uđe u NATO postoje, ali su isti takvi pritisci vršeni u Ukrajini doveli do tenzija i građanskog rata.

- Slični pritisci su vršeni na Ukrajinu, što je bila velika greška jer je stvorilo tenzije i dovelo do građanskog rata. Srbija se već vekovima bori za nezavisnost i njeni građani su svesni da bi ulazak u NATO značio potpuno potčinjavanje, gubitak suvereniteta. Njena tradicija bobre za suverenitet pokazuje da nije spremna da se odrekne svoje istorijske nezavisnosti pod uslovima koji joj se nameću - ocenjuje Metan.

U svojoj novoj knjizi, Metan skreće pažnju i na to da zapadni novinari nisu shvatili da su se "malo-pomalo" pretvorili u agente propagande, da su prihvatili većinsko liberalno, atlantističko stanovište i izgubili kritičko mišljenje.

- Uvek su imali utisak da se bore za velike vrednosti, demokratiju, ljudska prava i slično, ali nisu razumeli da se ove vrednosti instrumentalizovane, u službi cilja koji je imperijalni, američki i zapadnoevropski. Novinari nemaju više hrabrosti da se suprotstave dominantnom mišljenju, što nije bio slučaj pre tridesetak godina. U zapadnoj Evropi ovaj zadatak štampe se potpuno izgubio -  rekao je Metan.
 

2024 © - Vesti online