Nedelja 12.11.2017.
08:02
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 12. novembar

youtube.com/sekurarattu
Stojković je već u prvom meču u dresu reprezentacije pokazao o kakvom majstoru se radi

Piksijev debi u plavom dresu

12. novembra 1983. godine prijateljska fudbalska utakmica u Zagrebu Jugoslavija – Francuska završena je bez golova (0:0), pa će se pamtiti najviše po debiju Dragana-Piksija Stojkovića i Srećka Kataneca u plavom dresu. Stojković je, kasnije, punih 18 godina igrao za državni tim, sakupivši čak 84 utakmice u kojima je postigao 15 golova. Igrao je na po dva šampionata Evrope i sveta, a sankcije i povrede sprečile su ga da bude prvi naš fudbaler u „Klubu 100" – koji je odigrao sto ili više mečeva za državni tim. Katanec je za Jugoslaviju odigrao 31 utakmicu i postigao pet golova, a igrao je na po jednom Svetskom i Evropskom prvenstvu. Pored njih dvojice, tadašnji selektor Veselinović na „Maksimiru" je dao šansu još jednom debitantu – Bobanu Božoviću, ali tadašnji fudbaler Sarajeva više nikad nije pozvan u reprezentaciju.

Nađa Komaneči

Na današnji dan 1961. godine rođena je Nađa Komaneči, legendarna rumunska gimnastičarka. Imala je samo 14 godina kad je postala prvi takmičar u istoriji Olimpijskih igara koji je dobio čistu „desetku" za prikazani nastup. Njoj je to u Montrealu 1976. uspelo čak sedam puta, osvojivši tri zlatne medalje i po jednu srebrnu i bronzanu. I četiri godine kasnije, u Moskvi, rezultati su bili za divljenje. Još dve zlatne i dve srebrne medalje definitivno su joj obezbedili besmrtnost među velikanima sporta. Interesantno je da se već sa osam godina takmičila na državnom šampionatu Rumunije, a prvu međunarodnu pobedu ostvarila je u bivšoj Jugoslaviji 1971.godine. 

Vava

12. novembra 1934. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Vava, koji je sa „kariokama" osvojio dva Svetska prvenstva, 1958. i 1962. i bio član nezaboravne navalne petorke koju su još činili Garinča, Didi, Pele i Zagalo. Ušao je u istoriju kao jedan od samo četvorice igrača koji su postizali golove u dva finala Svetskog prvenstva, pored Pelea, Brajtnera i Zidana. Na SP 1962. je sa pet postignutih golova delio prvo mesto na listi strelaca, a ukupno je postigao devet mondijalskih pogodaka. Umro je 2002. godine.

2024 © - Vesti online