Subota 11.11.2017.
09:10 >> 12:26h
Vestionline, rts rs

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Tanjug
Vulin i Selaković polažu vence

Izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali. Selaković je venac položio u društvu ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

U Srbiji je ovaj praznik prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Predstavnici Vlade Srbije, stranih ambasada i boračkih udruženja položili su danas u 11.00 časova vence na Spomen kosturnicu stradalima u Prvom svetskom ratu na Novom groblju u Beogradu. 

Povodom Dana primirja na Novom groblju izveden je prigodan kulturni program a ceremonija je počela intoniranjem himne Srbije. 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je srpska vojska u tom ratu delovala van svojih mogućnosti i dala veliki doprinos u pobedi. 

Đorđević je rekao da je srpski narod u Prvom svetskom ratu mnogo propatio i da je srazmerno broju stanovnika jedan od naroda koji je podneo najveće žrtve.

On je rekao da je Srbija u tom ratu izgubila oko 60 odsto muške populacije. 

"Nаtаlijinа rаmondа koju dаnаs nosimo, poznаtа je kаo cvet feniks, oznаčаvа veru i nаdu učesnikа аlbаnske golgote u svoj podvig konаčne pobede nа Solunskom frontu i povrаtkа u otаdžbinu nаkon tri godine mukа, neizvesnosti i borbe", naveo je Đorđević. 

Đorđević je kazao i da se nije obistinilo "romantičarsko uverenje" da se završio rat koji će okončati se ratove i da smo danas 99 godina od potpisivanja primirja svesni da takav rat ne postoji. 

Perema njegovim rečima najmanje što građani Srbije mogu da učine jeste da neguju uspomenu na pretke i oslobodioce. 

On je kazao da je danas francusko-nemačka saradnja jedna od najvažnijih u EU, a da je Balkan prošao kroz još jedno krvavo iskustvo pre nego što se našao na putu ka EU. 

"Uprаvo zbog togа što je nаše sećаnje nа rаtnu bedu i užаse svežije, utoliko je i nаšа verа u evropske integrаcione procese snаžnijа", naveo je Đorđević. 

On je ponovio da su strаteško opredeljenje Srbije evrointegrаcije i vojnа neutrаlnost.

2024 © - Vesti online