Petak 10.11.2017.
23:45
sputniknews.com

Kraj dominacije Amerike: Koja sila će biti najmoćnija u 21. veku?

Epa/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K
Predsednici Rusijei SAD Vladimir Putin i Donald Tramp

"Kina i Rusije imaće pune ruke posla"

Da li je svet na pragu nove multipolarnosti, bilo je pitanje na koje su na jesenjoj međunarodnoj konferenciji Beogradski strateški dijalog pokušali da odgovore profesor međunarodnih odnosa sa američkog Univerziteta "Južna Karolina" Čarls Kegli i saradnik moskovskog Centra za evroatlantska istraživanja Nikita Bondarjev.

Svet se ne nalazi na pragu multipolarnog sveta, kaže Kegli, on je već multipolaran. Kineska moć se uspinje, SAD se nalaze u stanju relativnog opadanja, dok je Rusija sila koja zaslužuje poštovanje, kaže Kegli, uvaženi profesor međunarodnih odnosa, čiji udžbenik "Svetska politika - trend i transformacija" koriste i srpski studenti.

Svet se suočava sa sličnim problemima sa kojima se suočavala Evropa pre petsto godina, kaže on, što sa sobom nosi mnoge opasnosti. Na primer, jedna od njih je da se male države grupišu u savezništva oko neke od velikih sila i tako formiraju alijanse. Te velike sile pred rizike brinu za slabije saveznike.

Međutim, kako to uraditi sa predsednikom kakav je Donald Tramp, kaže Kegli, koji je pun iznenađenja, stvara nove neprijatelje i, kako kaže, pravi diverzije u različitim pravcima. Zato su oni koji su želeli da Tramp dođe na vlast morali da budu oprezni u svojim željama.

"Stari poredak slomio se na Kosovu"

- Kina i Rusija imaće pune ruke posla, a jedna od ironija je da SAD odbijaju da budu lider na svetskoj pozornici, što jednim delom podržavam. Ono što odobravam Trampu je to što je tokom kampanje govorio da je protiv intervencija. Međutim, sada se okrenuo u drugom pravcu, pokušava da bude tvrd pregovarač i da pumpa mišiće vojsci. To je opasno, to je pogrešna pozicija u pogrešno vreme - kaže Kegli.

Prema Bondarjevljevim rečima, stari međunarodni poredak slomio se na Kosovu i Metohiji.

- Proglašenje nezavisnosti Kosova od strane UN i Međunarodnog suda u Hagu bio je koban i loš presedan za međunarodne odnose i baš u tom smislu Kosovo je pokrenulo sve te separatističke procese u Evropi, a i na Bliskom istoku - kaže Bondarjev.

Svet u 21. veku će biti multipolaran, kaže Bondarjev, ali još uvek ne možemo da sudimo koji će polovi biti najvažniji. Ne zna se hoće li SAD biti jedan od polova, kao što ne znamo hoće li to biti i Rusija. Ono što je sigurno, prema njegovim rečima, je da će 21. vek biti vek Kine.

2022 © - Vesti online