Petak 10.11.2017.
16:41
J. L. Petković - Vesti

Vesti istražuju: Istok i Zapad na ispitu razuma

EPA/EFE ETIENNE LAURENT
Košmar na javi: Prizor od kojeg svi strahuju

Ovo nije zastrašujući scenario futurističkog filma, već jedna od projekcija nemačke vojske navedena u tajnoj studiji Strateška perspektiva 2040, koju je krajem februara usvojio vrh nemačkog Ministarstva odbrane i koji je od tada čuvan u tajnosti.

To je prvi put u istoriji da Bundesver razmatra kako bi društveni trendovi i međunarodni konflikti mogli da utiču na bezbednosnu politiku Nemačke u narednim decenijama. Studija obrađuje šest mogućih scenarija koja predviđaju raspad EU u naredne dve decenije, a na osnovu društvenih trendova i međunarodnih konflikata.

Navedeni izvodi su iz najgore projekcije "EU u raspadu, a Nemačka u reaktivnom modu" koja pretpostavlja i da je proširenje EU u velikoj meri napušteno. "Zapad protiv Istoka" je drugi scenario raspada Unije, po kome neke istočne države zamrzavaju evropske integracije, dok se druge priključuju istočnom bloku. Treći scenario "Multipolarna konkurencija" predviđa uspon ekstremizma, dok se nekoliko partnera u EU približava političkom modelu Rusije.

Više o ovoj temi čitajte u vikend izdanju "Vesti" ili na VESTI DIGITAL.

Zavisno od toga da li korisitite android ili apple platformu aplikaciju možete skinuti sa:

za Apple uređaje: https://appsto.re/de/XSioib.i

za android uređaje: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI!


 

2024 © - Vesti online