Subota 11.11.2017.
07:50
Vesti

Mitovi i legende: Zabranjeno voće najslađe

pixabay.com
 

Jedna od legendi iz drevne Grčke govori o mitskoj devojci Pandori i specifičnoj kutiji. Ova neposlušnu lepoticu napravio je Zevs od gline, a boginja Atina joj je udahnula život. Bog munja je Pandoru načinio lepom, ali i lukavom. Skovao je plan da kazni dva brata Epimeteja i Prometeja koji su često vladarima Olimpa zadavali muke.

Titan Epimetej se zaljubio u Pandoru kad su je bogovi poslali na zemlju. U miraz je ova zavodnica donela kutiju koju niko nikad nije smeo da otvori. Epimetej je upozorio Pandoru. Njena znatiželja bila je prevelika, pa je otvorila kutiju.

U tom trenutku sve zlo sveta je izašlo i na do tada bezbrižno čovečanstvo sručili su se tuga, glad, beda, očaj, bolest, pohlepa. Pandora je zatvorila kutiju i u njoj je ostala zatočena samo nada. Kad je uvidela da je svet bez nade hladan, oslobodila je i nju.

Biblijska priča o radoznalosti žene je jedna od najpoznatijih. Bog je po predanju stvorio po svom liku prvog čoveka Adama. Od njegovog rebra načinio je prvu ženu Evu. Uživali su u rajskim blagodetima, ali nisu smeli da diraju drvo znanja u vrtu. Nečastivi se prerušio u zmiju i naterao je Evu da pojede jabuku sa ovog drveta. Bog ih proteruje iz vrta i oni dolaze na zemlju gde se susreću s ovdašnjim nedaćama i mukama.

Razbijanje dosade

Mnogi ljudi su se bavili radoznalošću. Blez Paskal je zapisao je ona samo taština; ponajčešće želimo da saznamo nešto samo zato da bismo o tome govorili. Srpski pesnik Miroslav - Mika Antić je poznat po rečenici: "Nije mi dosadno. Ja sam radoznao da doznam sve što nisam doznao." Vilijem Šekspir bio je uveren da je svet zanimljiv onoliko koliko smo mi radoznali.





 

2024 © - Vesti online