Petak 10.11.2017.
11:44
Vestionline, Tanjug

Nova tempirana bomba u Hrvatskoj - "mini Agrokor"

pixabay.com
Hrvatska brodogradnja i nakon četiri godine članstva u EU još suočava s problemima

Pod naslovom "Uzbuna u hrvatskoj brodogradnji, u pitanje bi moglo doći čak 10.000 radnih mesta", Jutarnji list donosi priču o tome da postoji opravdana sumnja da je Uljanik Grupa poslovala na sličnim obrascima kao Agrokor.

"Povlačenje paralela između hrvatskih brodogradilišta s posrnulim koncernom Ivice Todorića je poslednjih dana sve češće", piše list i dodaje da je sve počelo kada je poslanica Mosta u Saboru, Ines Strenja-Linić, ocenila da je Uljanik Grupa trenutno u problemima. 

"Postoji opravdana sumnja da je i poslovanje Uljanik Grupe temeljeno na sličnim obrascima kao u slučaju Agrokor. Na to upućuje neobična situacija da je već na kraju prvog polugodišta ove godine dug (brodogradilišta) '3. maj' dobavljačima i kooperantima veći od 150 miliona kuna (oko 20 miliona evra)", rekla je Strenja-Linić.

Ona je upozorila da je time ugroženo skoro 10.000 radnih mesta u dva severnojadranska brodogradilišta i kooperantskim preduzećima. 

Na to je odgovorilai Martina Dalić, potpredsednica vlade i ministarka ekonomije, koja je rekla da je njeno ministarstvo, na osnovu nalaza Državne revizije za prošlu godinu, zatražilo sprovođenje budžetskog nadzora u "3. maju" s ciljem utvrđivanja toka novca i korišćenja subvencija. 

Pored toga, Uljanik je upozoren da smanji dugove prema dobavljačima, navela je ona, dodavši da su "3. maj", Brodosplit i Brodotrogir u programu restrukturiranja koji počeo 2012. godine, i da je to jedna od hrvatskih obaveza prema Evropskoj uniji. 

“Problemi su počeli tokom leta. S plaćanjem nam sada kasne tri meseca i to nam jako ugrožava poslovanje. Zasad još ne kasnimo s isplatom plata zaposlenima, ali ako se ovo neplaćanje nastavi, bojim se da će loše završiti", rekao je za Jutarnji jedan od brojnih kooperanata Uljanika i "3. maja", koji je govorio pod uslovom anonimnosti. 

Prema njegovim rečima, bilo je i pokušaja da im se potraživanja plate regresnim menicama. 

"Ipak, kriza u Agrokoru, koja je na površinu izbacila svu problematiku takvog oblika plaćanja, stavila je 'na led' takve namere", naveo je sagovornik Jutarnjeg. 

Da se hrvatska brodogradnja i nakon četiri godine članstva u EU još suočava s problemima, potvrđuje i nezvanična informacija koju je dobio list, a prema kojoj bi 16. novembra, u Vladi trebalo da se održi sastanak s predstavnicima sindikata i upravama brodogradilišta. 

"Tema će biti stanje u brodogradnji. Problema s likvidnošću ima, a zbog toga najviše ispaštaju kooperanti. To je zapravo ‘mini Agrokor’", ocenjuje sagovornik lista. 

Kaže da su Uljanik i "3. maj" najpre platili dug onim dobavljačima od kojih su mnogi već prestali da im isporučuju robu, nakon čega više nije bilo novca za kooperante koji sada muku muče s naplatom svojih potraživanja. 

"Istina je da se radi o privatnoj kompaniji, no vlada bi morala da proveri šta se tačno dogadja i nešto da preduzme", upozorava jedan dobar poznavalac stanja u brodogradnji, koji strahuje da bi u pitanje mogao doći pravovremeni završetak brodova. 

U Uljaniku nisu hteli da za "Jutarnji list" komentarišu te izjave. 

List podseća da je Uljanik jedino hrvatsko brodogradilište koje nije restrukturirano, i da je Uljanik Grupa i u takvoj konstelaciji odnosa 2013, tokom najveće krize u brodogradnji, preuzela na sebe odgovornost restrukturiranja Brodogradjevinske industrije "3. maj", kojoj bi u suprotnom sledila likvidacija.

2024 © - Vesti online