Petak 10.11.2017.
09:41
Vestionline

Tenzije na Bliskom istoku: "Odmah napustite Liban"

EPA/WAEL HAMZEH
Sve veća napetost u Libanu

Državni mediji objavili su izjavu koja poziva sve Saudijce koji žive u Libanu ili su tamo u poseti da “odmah napuste državu”, a ostali su upozoreni da ne putuju tamo.

Kuvajt, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su slična upozorenja svojim grđanima.

Libanski premijer Sad Hariri je šokirao je državu kada je na televiziji iz Saudijske Arabije izjavio da podnosi ostvku. Od tada nije viđen u Libanu, a mediji su počeli da nagađaju da ga Saudijci drže protiv njegove volje.

Hariri je izjavio da je njegova država “postala talac” militantne grupe Hezbolah. Država je izjavila da je “učestvovanje Hezbolaha u libanskoj vladi ratni čin protiv kraljevstva”.

Libanski predsednik Mišel Aun je rekao da neće da prihvati premijerovu ostavku dok se s njim ne sastane, a Haririjeva stranka je pozvala na njegov hitan povratak u državu.

Istovremeno rastu napetosti između Saudijske Arabije i Irana, nakon što je kraljevstvo optužilo Teheran za agresiju nakon što su pobunjenici Huti iz Jemena ispalili balističku raketu u blizini Rijada.

Saudijci su optužili Iran da naoružava Hute, što Iran poriče.

Egipatski predsednik upozorio je da bi sve nestabilnija situacija mogla da dovede do rata između Irana i Saudijske Arabije, a francuski predsednik je stigao u vanrednu posetu Arabiji kako bi pokušao da smiri napetosti.

2024 © - Vesti online