Petak 10.11.2017.
06:30
Vestionline, punkufer.hr

Neverovatno: Ova zgrada nalazi se u dve države

wikipedia.org/Thomsonmg2000
Jedna zgrada, dve države: Haskel biblioteka i pozorište

Ova neoklasična građevina izgrađena je još 1904. godine, a obe države proglasile su je baštinom. Pod po sredini zgrade obeležen je tankom crnom trakom koja deli prostor na onaj koji se nalazi na teritoriju SAD-a i onaj koji je na kanadskoj strani. Ako ćete ovde da gledate operu pozornica je u Kanadi, a sedišta u SAD-u.

Kako je sama kolekcija biblioteke smeštena u kanadskom delu, meštani se često zezaju kako je ovo jedina biblioteka u SAD-u bez knjiga i jedino pozorište bez pozornice.

Ali SAD ovde ipak ima nešto što Kanađani nemaju: glavni ulaz u zgradu. Ipak, toliko su ljubazni pa ne zahtevaju od Kanađana da prilikom ulaska pokazuju pasoše.

Kolekcija knjiga u ovoj biblioteci je više od 20.000 primeraka, deo je na francuskom, deo na engleskom jeziku, a i bibliotekarke pričaju oba jezika. Kazne za kašnjenja ne postoje, prodaju razglednice, a primaju valute obr države.

Kako je ova jedinstvena biblioteka uopšte nastala? Početkom prošlog veka Marta Stjuart Haskel i njen sin Horas Haskel izgradili su je u sećanje na njene roditelje i muža, a hteli su da i Amerikancima i Kanađanima na ovom području omoguće jednak pristup biblioteci i pozorištu, pa su građevinu odlučili da je izgrade tačno na granici.

Izgradnja je počela 1901, a završena je 3 godine kasnije. Majka i sin zgradu su donirali lokalnim vlastima, a vodi je odbor koji čine američki i kanadski direktori.

2024 © - Vesti online