Četvrtak 09.11.2017.
15:13
Vestionline

Tomislav Nikolić: Srbiji potrebna pomoć Kine

Epa/Andrej Čukić
Tomislav Nikolić

"Danas je neosporan napredak Kine i ja želim da Srbije napreduje kao što Kina napreduje", kazao je Nikolić, sapšteno je posle sastanka.

On je naveo da Kina veliku pažnju posvećuje akademskom radu instituta ČTB od čijih istraživanja i analiza zavise odluke kineskih zvaničnika. 

"Upoznat sam sa činjenicom da su kineski akademski radovi po citiranosti drugi u svetu i da je tome u velikoj meri doprineo i rad ČTB-a. Drago mi je da ste izrazili želju da uspostavite saradnju i sa našim institutima i nevladinim organizacijama", kazao je Nikolić. 

Predstavnici ČTB-a su istakli da taj institut unapređuje saradnju sa naučno-istraživačkim institucijama u Evropi u okviru kineske inicijative "Pojas i put", u čijoj realizaciji zajedno rade Kina i Srbija. 

Naveli su da posebnu pažnju ČTB posvećuje inovacijama u oblasti ekonomije, a cilj je umrežavanje naučo-istraživačkih institucija koje su posvećenje proučavanju projekta saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i inicijative "Pojas i put". 

"Imamo snažnu partiju koja nas ujedinjuje i verujemo da će Kina dati globalan doprinos miru i daljem razvoju svih naroda", istakli su predstavnici kineskog naučno-istraživačkog instituta.

2024 © - Vesti online