Četvrtak 09.11.2017.
21:21
Đ. Barović - Vesti

Bratimljenje kruna prijateljstva

Do bratimljenja je došlo u Inzbruku, u sedištu KUD-a Bratstvo, inače najstarijeg našeg kluba na području Tirola. Svečanom činu još jačeg povezivanja dva društva prethodio je bogat kulturno-umetnički program uz učešće većine članova, a posebno onih najmlađih.

U ime Bratstva bratimljenje je svojim potpisom ozvaničio predsednik Gostimir Marić, a u ime Vidovdana to je učinio koordinator društva Đorđe Milanović. Da bi sve bilo po starim običajima, bratstvu je kumovao Slađan Nikić, predsednik KUD "Rastko" iz Minhena.

- Ko ne bi bio počastvovan ovako prijatnom dužnošću i poverenjem da postanem kum u bratimljenju dva naša kluba - nije krio oduševljenje Nikić.

Oduševljenje nisu krili ni potpisnici.

- Na ovakav način se grade mostovi i zbližavaju naši iseljenici koji su hiljadama kilometara daleko od otadžbine, a opet zavičaj, tradiciju i kulturu svog naroda nose duboko u srcu. Ovi mostovi imaju za cilj da povezuju sve naše ljude u rasejanju i podstiču ih da i nadalje nastave negovanje srpske kulture i tradicije, ma gde se nalazili. To je ujedno i obaveza svih nas zarad mlađih naraštaja - istakao je Milanović.

Zov ognjišta

U sklopu kulturno-umetničkog programa, predstavljajući narodna kola iz Istočne i Centralne Srbije, nastupali su igrači Vidovdana, ali i dragi gosti KUD-a "Sveti Kiril i Metodije" iz Makedonije.
Poseban aplauz izmamili su najpre Svetlana Stanojlović-Martinović, koja je odrecitovala "Krvavu bajku" Desanke Maksimović, a zatim i jedna od najplodnijih srpskih književnica u Italiji Rada Rajić-Ristić, koja je predstavila svoju najnoviju zbirku pesama "Zov ognjišta", nedavno objavljenu u Beogradu.

2024 © - Vesti online