Petak 10.11.2017.
00:10
D. N. Petrović - Vesti

Šeikov raj niče na Kopaoniku

D. N. Petrović
Raskoš na Kopaoniku: Šeikova vila dominira planinom

Prema zvaničnim informacijama reč se o vili šeika Muhameda Bin Zajeda, prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i velikog prijatelja predsednika Srbije. Pre tri godine šejk je zajedno sa Aleksandrom Vučićem bio na Kopaoniku, mediji su tada javili da se oduševio lepotama planine i da je odlučio da podno Pančićevog vrha izgradi velelepnu rezidenciju, površine oko 10.000 kvadrata koja će imati šest spratova iznad i dva sprata pod zemljom.

Vila će imati bazene, spa-centar i sav kraljevski luksuz. Odmah potom šeik je za 1,5 miliona evra kupio hotel Jugobanka koji je godinu dana kasnije srušen, a na njegovim temeljima počela je gradnja šeikove vile.

Na tabli kraj gradilišta piše da je investitor firma KP iz Beograda sa sedištem u Resavskoj ulici broj 23. Na Kopaoniku niko ne zna da li je to firma šeika Muhameda ili ćerka njegovih većih kompanija. Spekuliše se i da je šeik odavno izašao iz ovog posla i da velelepni objekat koji će vredeti desetine miliona evra, gradi neki tajkun iz Beograda.

- Smem da se kladim da se šeik Muhamed više nikada neće pojaviti na Kopaoniku, on je bio samo maska našim tajkunima, bliskim vlastima, da jeftino kupe Jugobanku, da je sruše i da grade hiljade kvadrata. Mislim da će šeikova vila imati mnogo više kvadrata od planiranih 10.000, ovde više nema nikakve kontrole objekti sa po nekoliko spratova niču i na ski-stazama, niko ne sme ni da pita ko ih gradi - kaže jedan iskusni turistički radnik na Kopaoniku.

Odustao Novak Đoković

Za imidž Kopaonika velika stvar bila je najavljena izgradnja hotela Novaka Đokovića i vile šejka Muhameda bin Zajeda. Međutim, Novak se pre dve godine povukao, a svoj atraktivni plac za 600.000 prodao je biznismenu iz Kosovske Mitrovice Zvonku Veselinoviću koji je tik uz hotel Grand izgradio svoj hotel.

Kako se dolazi do atraktivnih placeva, za koje pare i na koji način malo ko na Kopaoniku zna. Opština Raška ima više atraktivnih lokacija koje prodaje na licitacijama, obično je početna cena ara 40.000 evra, a na licitacijama dostigne i do 100.000 evra. Jedna lokacija, površine 1,8 ari prodata je za 420.000 evra.

U JP Nacionalni park Kopaonik ističu da oni ne odobravaju, niti kontrolišu gradnju, da se sve dozvole dobijaju isključivo u Beogradu i u nadležnom ministarstvu koje planira i kontroliše širenje Kopaonika. Dužnost investitora je da nam se jave kad počnu radove - kaže nam izvor iz JP Nacionalni park Kopaonik.

Ugrožen Pančićev vrh

Na lokaciji Suvo rudište stotinak metara od Pančićevog vrha i mauzoleja čuvenog botaničara, iznvestitor gradi panoramski kafić koji nije bio u planu JP Skijališta Srbije. Na Kopaoniku svi tvrde da znaju ko gradi, ali da ne žele da o tome pričaju. I do sada je ovde bilo divlje gradnje, pranja para i raznih malverzacija, ali da se neko usudi da gradi na Pančićevom vrhu i da sve to nadležni odobre, kažu ugostitelji s Kopaonika.



 

2024 © - Vesti online