Petak 10.11.2017.
00:22
B. Đokić - Vesti

Misterija smrti dijasporca u Aranđelovcu: Mog oca pustili da umre!

M. Karović
Usamljenički život: Stari zavisni od osoblja u domovima

Akleksandar priča da je njegov otac bolovao od leukemije. Kontaktirao je dr Zorana Zečevića, vlasnika doma Help, koji mu je odgovorio da može odmah da primi Draška.

Bez problema 17 godina

Prema rečima dr Zečevića, nema previše dijasporaca koji u domovima za stare u otadžbini provode poslednje dane. Kako navodi, u njihovom domu se već 17 godina nalazi starac čija porodica živi i radi u Holandiji i plaća boravak.

Žalbe na osoblje

- Ponudio mi je cenu od 350 evra mesečno za stanovanje, hranu i higijensku negu. Lečenje je išlo preko nemačkog socijalnog osiguranja. Rekli su da postoji medicinska nega 24 sata dnevno. Kad sam rekao dr Zečeviću da se otac slabo kreće i da su mu potrebne pelene, cena je skočila na 600 evra. Doveo sam 4. jula ove godine oca u dom. Tamo su mi tražili novac tri meseca unapred i ja sam platio 1.800 evra, ali račun do danas nisam dobio. Ostavio sam ocu 700 evra, ali je Zečević rekao da je bolje njemu da damo novac i da će on davati pare Drašku, s tim što on mora da potpiše da ih je primio. Potom sam se vratio u Štutgart - kaže za "Vesti" Jovanović.

On navodi kako je njegov otac imao dva mobilna telefona.

- Otac je zvao moju sestru od strica Mariju Jovanović iz sela Šume. Žalio se da osoblje neće da ga presvuče i da mu skoro ništa ne daju da jede. Ona je odmah pozvala dom i zamolila ih da ga presvuku. Poslednji kontakt sa ocem imala je moja sestra 17. jula, kada je dobila poziv sa nepoznatog broja. Ispričala mi je da joj je otac poručio kao da je primoran:"Nemojte da me zovete." Od tog dana niko o njemu ništa nije znao - priča Aleksandar.

Istinu na videlo

Aleksandar je vlasnik firme sa 40 radnika u Nemačkoj. Kaže da mu nije stalo do novca, nego da se istera pravda na videlo.
- Kasnije sam saznao da Help nije licenciran kao starački dom. Tužili su me za klevetu, ali sam dobio rešenje da je njihova tužba odbijena. Poslao sam sve informacije o tome šta se dešavalo nadležnim inspekcijama u Kragujevcu. Sve da se drugima tako nešto ne bi desilo - kaže Jovanović za "Vesti".

Ponestalo para

Nedelju dana kasnije, 24. jula, Aleksandru se SMS porukom javio šef doma, dr. Vladan Munitlak SMS porukom da je Draško umro.

poslednji poziv sinovici: Draško Jovanović

Aleksandar objašnjava da mu je dr Munitlak poručio da je u pogrebnom preduzeću i da mu javi datum sahrane. Dogovorili su se za 26. jul.

- Kada su doterali sanduk u selo Šume, kod Natalinaca, osetio se užasan smrad, pa dr Munitlak nije dao da se otvori sanduk. Posle sam pitao šta je sa novcem mog oca, dve kirije od po 600 evra i 700 evra džeparca. Munitlak mi je odgovorio da nemaju pare da vrate, a da je otac potrošio 190 evra kupujući prolom vodu. Pitao sam ga šta bi bilo da je otac živ i da mu je zatražio svoje pare. Odgovorio je da nemaju novac - priča Aleksandar.

On priča da je pokušao da uzme pare koje mu duguju i o svojim zamerkama obavesti nadležne organe i javnost.

- Munitlak mi je na to rekao da ću da završim u jezeru na Bukulji - tvrdi Aleksandar Jovanović.

Zahvaljivao se, a sad tuži

Vlasnik doma Help dr Zoran Zečević demantuje Jovanovićeve tvrdnje i navodi da sve rade u skladu sa propisima, te da su u ovom slučaju optužbe protiv njih potpuno izmišljene.
- Podneli smo protiv Jovanovića krivičnu prijavu za klevetu. Taj proces je u toku. Njegov otac je bolovao od leukemije, bio je u potpuno neizlečivom stanju. Sa njim je u naš Dom stigla medicinska dokumentacija iz Nemačke. Prosto nije bilo nikakve mogućnosti da mu se spase život. Uostalom, nama koji se bavimo ovim poslom u interesu je da nam pacijenti budu što duže živi - kaže za "Vesti" dr Zečević.
On priča da je od Aleksandra Jovanovića dobijao poruke u kojima im se zahvaljivao za sve što rade za njegovog oca.
- On nas pita od čega mu je otac umro, šalje pisma inspekciji u Kragujevcu u kojima navodi da je zverski mučen i ubijen, a Draško je bio neizlečivo bolestan. A sa druge strane imamo poruke u kojima nam se zahvaljuje. Tri puta smo mu zakazivali da dođe po novac koji je dao za boravak, ali Jovanović nije došao. Četvrti put me je zvao usred noći da mu donesem pare, što sam odbio. Sve smo organizovali, čak i rezervisali Aleksandru hotel Izvor kad je došao na sahranu. Stvarno nam nisu jasne ove optužbe - kaže dr Zečević.









 

2024 © - Vesti online