Četvrtak 09.11.2017.
00:22
D. Dekić - Vesti

Traćimo za glasanje, a zemlja stoji

EPA
Večiti cirkus: Izborima se samo sluđuje nacija

- Za novac koji je potrošen za vanredno glasanje, mogli smo da izgradimo 18 vrtića, 12 škola i isplatimo više od 117.000 prosečnih plata - kaže direktorka koalicije Milena Velojić i ističe da je za iznos iz budžeta, opredeljen za vanredne izbore u poslednjih pet godina, Skupština Srbije mogla da radi skoro dve godine.

Demokratija je skupa, to nije novost, komentariše za "Vesti" Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija, ali je problem kako akcentira, učestali izborni ritam i što se raspisuju kad vlast proceni da su joj šanse za bolji rezultat dobre.

On je, komentarišući navode ove organizacije da održavanje izbora ide u korist svim partijama za koje je izlazak na "veliki biznis", ocenio da nije profit primaran u odluci da se izađe na izbore već je cilj ostanak na vlasti.

Na birališta više od 20 puta

Srbija je od 2012. dva puta redovno izlazila na predsedničke izbore, ali vanredno čak tri puta, 2012, 2014. i prošle godine, a prema nekim najavama bi vanredni republički izbori mogli da se održe i iduće godine zajedno sa beogradskim. Izborne utakmice su, inače, bile češće od uvođenja višestranačja 1990. godine, pa je za nešto više od četvrt veka u Srbiji održano 10 predsedničkih i 11 parlamentarnih izbora od kojih je osam bilo vanrednih.

- Tačno je da stranke profitiraju iz budžeta i od nekih biznismena koji im daju, računajući zbog toga na povlastice ako te partije uđu u vlast. Činjenica je i da ima nekog sumnjivog novca koji se ubacuje u legalne tokove, kao što su uplate od po 40.000 koje su stizale delom od siromašnih ljudi i socijalnih slučajeva - kaže naš sagovornik.

Nažalost, prema njegovim rečima, posle izbora nema onog potrebnog demokratskog rezona.

- Ne kažu dobili smo vlast "ajde sada da radimo" ceo mandat od četiri godine, već je stalno vanredno stanje, bez ozbiljnih pomaka u napretku zemlje. Pokazuje se da su izbori, što narod kaže, "i kad im vreme jeste i kad im vreme nije", a ta učestalost dovodi do zastoja u zemlji - zaključio je Dobrašinović.

Da izbori zaista usporavaju reforme ukazuju i nalazi Koalicije.

Sistem bogaćenja

- Važan momenat uoči izlaska na glasanje građana je period pre izbora koji ne samo da usporava reforme već i omogućuje izvršnoj vlasti Vladi i šefu države da bez kontrole parlamenta rade šta hoće sa novcem građana, a to bude nekada i do šest meseci - objasnio je Dragan Radović

- U godinama kad su izbori, parlament radi bar 30 odsto manje nego u neizbornim godinama - pojašnjavaju u Nacionalnoj koaliciji i navode podatke da se u izbornim godinama, 70 odsto zakona donosilo po hitnom postupku, a u neizbornim 45 odsto. Gledano sa ekonomske strane samo za blizu 50 miliona evra koliko je otišlo na vanredne izbore, moglo je prema rečima stručnjaka za sivu ekonomiju Dragana Radovića da se otvori skoro 10.000 radnih mesta i uposli siromašni jug Srbije.

- Koliko smo dece mogli da pošaljemo sa tim milionima evra, a ne da ih građani leče SMS porukama i stalno potpuno bespotrebno idu na vanredne izbore - kaže Radović za "Vesti".

2024 © - Vesti online