Sreda 14.07.2010.
10:46
RTS

Rešena misterija "koka ili jaje"

Kokoška je starija pošto je, kako su stručnjaci saopštili, za formiranje ljuske jajeta neophodan protein koji se nalazi isključivo u jajnicima kokoške, objavio je list "Dejli mejl". Jaje može da nastane samo ukoliko se nalazilo u organizmu kokoške i zato su one nastale prve, kažu naučnici.

Protein pod nazivom ovokledidin-17 (OC-17) ubrzava stvaranje ljuske jajeta koja je neophodna kako bi zaštitila žumance i pile koje se u njemu razvija.


Naučnici sa engleskih Univerziteta Šefild i Vorvik koristili su superkompjuter kako bi "zumirali" i pratili stvaranje jajeta.

Edinburški kompjuter pod nazivom "HECTOR" pokazao je da OC-17 ima ključnu ulogu u kristalizaciji - ranoj fazi nastanka ljuske. Naime, protein pretvara kalcijum karbonat u kristale koji stvaraju ljusku. Kristalizovanog kalcijum karbonata ima u velikom broju kostiju i školjki, ali kokoške ga formiraju brže od bilo koje druge vrste - šest grama ljuske na svakih 24 sata.


"Dugo se verovalo da je jaje starije, ali sada imamo naučni dokaz da je prvo nastala kokoška", rekao je dr Kolin Friman s Univerziteta Šefild.

"Za ovaj protein se znalo i ranije i povezivan je sa stvaranjem jajeta, ali praćenjem koje ne može biti bliže uspeli smo da ustanovimo kako kontroliše proces."

2024 © - Vesti online