Sreda 08.11.2017.
14:11
Vestionline, Tanjug

Plenković: Osuđujem "ustaški režim"

EPA/Antonio Bat
Andrej Plenković "uskače sebi u usta" izjavama

Plenković je to rekao danas u parlamentu, u okviru Aktuelnog prepodneva, u odgovoru na pitanje zastupnika IDS, Borisa Miletića, zašto je vlada odlučila da toleriše fašističke i ustaške vrednosti.

- Našim predlogom da se strogo kažnjavaju fašistički simboli otvorili smo vam prostor. Ali, vi ste napravili presedan i poslali poruku da ćete tolerisati simbole ustaškog režima. Zašto odbijate da su fašizam i nacizam, a time i ustaštvo, najveće zlo 20. veka - pitao je Miletić premijera.

Plenković mu je odgovorio da vlada ceni predlog IDS.

- Vlada se o njemu izjasnila, a  ja ću još jednom ovde osuditi ustaški režim i najstrašnija krivična dela dela. Ono što radimo da kroz Savet za suočavanje s posledicama nedemokratskih režima radimo na jačanju kulture sećanja. Želimo da dobijemo preporuke kako bismo eventualno poboljšali zakonski okvir koji trenutno postoji, a to smo vam i rekli - rekao je Plenković.

Obećao i da će vlada sugestije IDS imati a umu i dodao da je želja njegovog kabineta da to pitanje reši na celovit način.

- Vaš doprinos je dobrodošao, ali ne inputirajte nam da ne osuđujemo ustaški režim - odgovorio je Plenković.

Nezadovoljan odgovorom premijera, Miletić je rekao da smatra da je vladina odluka doprinela normalizaciji ustaškog režima.

- Vaše sestrinske stranke u Nemačkoj su to jasno, efikasno i brzo rešile. One su rekle da je to zlo i da toga ne sme biti u društvu. Siguran sam da će za ovaj predlog glasati svi zastupnici koji veruju u slobodnu, antifašističku Evropu, uključujući vaše partnere iz HNS i nacionalnih manjina - jasan je bio Miletić.


2024 © - Vesti online