Sreda 08.11.2017.
13:54
Vestionline, Tanjug

Tema u Kijevu - "srpski plaćenici u Donbasu"

EPA/SERGEY VAGANOV
Ko se to bori protiv Ukrajine?

Akcenat razgovora bio je na, kako se kaže u saopštenju, problemu "srpskih plaćenika koji se bore u Donbasu na strani ruskih terorističkih snaga".

Aleksandrovič je pozvan na konsultacije nakon izjave da Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu. 

Ukrajina je "ozbiljno zabrinuta zbog nelegalnih kontakata predstavnika Srbije sa okupiranim Krimom", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova posle razgovora Klimkina i Aleksandroviča. 

- Nadamo se da će srpska strana u potpunosti poštovati teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica - navodi se u saopštenju. 

U kontekstu pitanja "srpskih plaćenika koji se bore u Donbasu na strani ruskih terorističkih snaga", ukazano je na obaveze Srbije kada je reč o međunarodnim antiterorističkim pravnim instrumentima.

Kako se navodi, Klimkin i Aleksandrovič su razgovarali u utorak. 

Aleksandrovič je prošle nedelje pozvan u Kijev na konsultacije o, kako je tada Klimkin objavio na Tviteru, "poštovanju međunarodnog prava i izbegavanju upotrebe građana Srbije kao plaćenika". 

- Rusija obučava srpske najamnike da ubijaju Ukrajince. Rusija je koristila srpske ekstremiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori. Rusija ohrabruje srpski separatizam u Republici Srpskoj kako bi destabilizovala Bosnu i Hercegovinu - rekao je početkom meseca Aleksandrovič u intervjuu za BIRN 

Ta izjava ustalasala je srpsku javnost. 

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je reagovalo upozorenjem da će, ukoliko se ukrajinski ambasador ne "vrati" u okvire Bečke konvencije, preduzeti određene korake, "uobičajene u ovakvim slučajevima", što se tumači kao poslednje upozorenje pred proterivanje ambasadora neke zemlje.

2024 © - Vesti online