Sreda 08.11.2017.
11:06
rs.n1info.com

Mrkonjić: Zorana Mihajlović baš ne zna svoj posao!

A. Čukić
Milutin Mrkonjić

"Nisam žrtva političkog progona"

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije podnelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv 14 odgovornih lica na čelu sa bivšim ministrom Milutinom Mrkonjićem.

Ministarstvo je saopštilo da će deonica autoputa na Koridoru 11 od Uba do Lajkovca morati da se radi ponovo zbog nekvalitetno izvedenih radova, što će, prema prvim procenama, koštati oko 1,07 milijardi dinara.

Deonica je građena od 2010. do 2014. godine i nije bila u saobraćaju, a nadležnim pravosudnim organima podneta je kompletna dokumentacija o izgradnji tog dela Koridora 11. Milutin Mrkonjić kaže da je to lažna prijava i da je nije dobio, kao i da o njoj zna samo ono što se pojavilo u medijima.

- Vlada 2008. do 2012. u kojoj sam ja bio ministar je imala jedan prioritet - završetak Koridora 10 i početak Koridora 11, ja sam zato prihvatio da budem ministar. Prvi zadatak je bio Koridor 10 i formirano je preduzeće Koridori Srbije, jer su Putevi bili u gubitku. Onda smo organizovali preduzeće Koridori koje će se baviti samo tim projektima - objašnjava bivši ministar.

Mrkonjić navodi da se cena deonice nije menjala, a da su aneksi potpisivani, jer se od 2011. godine menjalo ime nadležnog ministarstva.

- Ako se govori o kvalitetu onda je to strana koja je definisana zakonom i zna se ko odgovara. Ta stvar se završava u krugu s investitorom. Ako se kritikuje strateška odluka, onda odgovara ministarstvo. Zato je neozbiljna prijava. Procedura je jasna, sve ostaje u granicama stručnjaka. Mi smo vršili upravni nadzor. Odvojite deo upravljanja strategijom, od dela upravljanja realizacijom, ministarstvo ne može da prati uslove građenja - tvrdi Mrkonjić.

On napominje i da je obavljen tehnički prijem deonice, napomenuvši da je posao predat bez ikakvih problema.

- Što tada nisu utvrdili pukotine. Ne zhnam da li je put oštećen, nisam bio tamo pet godina. Ja sam posao predao bez problema, državna komisija je verifikovala moj mandat bez problema, na tom projektu je sve bilo bez problema. Ne osećam odgovornost, to je najznačajniji posao u  Vladi, poručuje Mrkonjić i dodaje da su pukotine bile posle njega, i poziva nadležne da utvrde da li je bilo propusta u vreme njegovog mandata. 

- Za ovaj posao odgovaram sto odsto. Nisam žrtva političkog progona, ko može mene da proganja. Ovo je izmišljen problem, problema u građenju ima, to je dokaz neznanja, upravo kako je napisana prijava. Ministarka baš svoj posao ne zna. Budalaština, zato i tražim da ministar zna osnovne elemente posla - kaže Mrkonjić.

2024 © - Vesti online