Sreda 14.07.2010.
10:03 >> 11:18h
Blic.rs

"Princ da traži izvinjenje od Mila"

Karađorđevići se ne izvinjavaju

“Nisu Petroviće proterali Karađorđevići, nije to učinio kralj Aleksandar, unuk kralja Nikole Petrovića Njegoša, niti kralj Petar I, koji mu je zet. Istina je da kralj Nikola nije priznao to ujedinjenje, smatrajući da on treba da bude kralj ujedinjenje zemlje. To su istorijske činjenice! Mislim da bi princ Nikola Petrović najveću uslugu precima, potomcima i savremenicima učinio kada bi prvo razmislio pre no što otvori usta nešto da kaže“, direktan je bio Acović.

Tanja Spičanović, zastupnica princa Petrovića, naglašava da je crnogorska dinastija Petrović bila žrtvovana prilikom konstituisanja bivše Kraljevine Jugoslavije.

“Da bi pod okriljem srpskog kralja Karađorđevića bila konstituisana Kraljevina Jugoslavija, crnogorska dinastija morala je nestati. Proterana je. Sva njena dobra su konfiskovana. Zabranjen im je povratak u zemlju. Svi su završili u izgnanstvu i to se nastavilo tokom trajanja kraljevine Karađorđevića“, rekla je zastupnica crnogorskog prestolonaslednika za "Blic”.

Ona ističe da je Petrović potomak porodice koja je u mnogo čemu ponos srpskog naroda, ali dodaje da, nažalost, izgleda da o njegovim precima svi imaju bolje mišljenje od njega samog.

Spor oko imovine

 

Naslednik krune Karađorđevića zahteva od Crne Gore povraćaj imovine predaka, vredne milione evra, konfiskovane 1947. - dvorac u Miločeru, stotine parcela u oblasti Budva - Miločer - Sveti Stefan, zgradu i plac srpskog poslanstva na Cetinju, dvorac u Rijeci Crnojevića. Taj zahtev za princa Nikolu Petrovića je "šokantan”.
"Donedavno je u svetu postojalo robovlasništvo, a ipak nikome danas ne bi palo na pamet da povrati svoja stara prava i zatraži natrag robove", rekao je na to Petrović, predlažući da se Karađorđevićima, koji se pozivaju na crnogorski Zakon o pravednoj restituciji, da "neka kuća u kojoj bi mogli da borave tokom posete Crnoj Gori”.

Dragomir Acović ocenjuje da su izjave princa Nikole "pre za žaljenje, no za osudu”.

“Zagovarao je samostalnost Crne Gore i sada je sve to njegov problem, i neka se izvoli obratiti Đukanoviću za sve što ga zanima, uključujući i izvinjenje“, kaže Acović.

Istoričar Predrag Marković podseća na korene sukoba ove dve porodice iz daleke 1918. godine i stvaranja Kraljevine Jugoslavije.

“Princ Nikola smatra da su oni nepravedno zanemareni kada je Kraljevina Jugoslavija pravljena i da je trebalo da dobiju neko priznaje u toj zemlji jer, faktički, njihova dinastija je u to vreme ukinuta“, zaključuje Marković.

Petrovići i Karađorđevići su porodično vezani još od kada je najstarija kći kralja Nikole I Petrovića udajom za princa Petra I Karađorđevića postala srpska princeza koja je rodila kralja Aleksandra Ujedinitelja. Posle stvaranja Kraljevine Jugoslavije, svrgnutom kralju Nikoli je zabranjen povratak u zemlju i umro je u Francuskoj 1921. Njegovi posmrtni ostaci preneti su na Cetinje 1989. Nikola II Petrović rođen je u Francuskoj 1944. godine.

2024 © - Vesti online