Utorak 07.11.2017.
20:31
b92.net, Vestionline

Muk u Pentagonu: Ko je "izgubio" preko 30 borbenih vozila?

youtube.com/MAHARBAL5022
U Pentagonu vlada "tišina" o incidentu u Poljskoj

Podsetimo, 37 borbenih vozila je Pentagon prebacio u poljsku luku Gdanjsk, za američku oklopnu brigadu u bazi Žaganj, na zapadu Poljske, povodom rusko-beloruskih manevara Zapad 2017, a sama oklopna brigada razmeštena je u Žaganju, javlja danas portal Virtuelna Polska.

Dok neko formalno ne prijavi da su borbena vozila u konvoju njegova, tužilaštvu su vezane ruke da nastavi dalju istragu kako je i zašto voz iz Gdanjska za Žaganj sa američkom opremom i vozilima sredinom septembra pokušao da se provuče kroz nepodesnu železničku stanicu u Kovalevu Pomorskom. 

- Tokom prolaska transporta kroz železnicku stanicu u Kovalevu Pomorskom teret je zakačio krov perona. Voz je zaustavljen a komisija na mestu događaja utvrđuje okolnosti udesa - kazao je poljskoj privatnoj televiziji TV N 24 portparol Poljskih železnica Miroslav Šemjenjec i dodao da je istog dana obavljen uviđaj.

Od 37 vozila oštećeno je 10 a oštećen je i peron na toj železnickoj stanici, ali dok Pentagon ne odluči čija su njegova borbena vozila, poljsko tužilaštvo ne može ni da proceni štetu niti da otkrije krivca 

Od januara, kada je u zapadnu Poljsku stigla američka oklopna brigada od 3.700 vojnika sa tenkovima i borbenim vozilima, došlo je do više saobraćajnih udesa ili zaglavljivanja u suviše uskim ulicama ili ispod niskih nadvožnjaka. 

Sada su problem i suviše uske železničke stanice, iako je poljska armija obećavala da, za razliku od Nemačke u kojoj se takođe desila serija takvih udesa, Varšava ima sasvim precizne mape kuda i kako teška vojna tehnika može da prođe po poljskim drumovima i prugama.

2020 © - Vesti online