Utorak 07.11.2017.
17:00
Vestionline, B92

"Srbija godinama negativni rekorder regiona"

www.mc.rs
Nikola Altiparmakov

- Srbija 4-5 godina unazad, pa i od 2010. negativni je rekorder regiona po stopi rasta - kazao je Altiparmakov na konferenciji Beogрadske berze.

To je, kako je objasnio, indikator strukturnih problema, ne baš dobrog privrednog ambijenta, pravne nesigurnosti.

- Kapital je plašljiva životinja - kazao je Altiparmakov.

Altiparmakov je kazao da su analize Fiskalnog saveta pokazale da čak i kad se isključe jednokratni efekti, poput poplava pre par godina ili suše ove godine, kao i rezultati EPS-a, trend rasta BDP-a Srbije je između 2,8 i tri odsto.

- Ne možemo da dobacimo preko tri odsto, dok region raste preko 4 odsto, a Rumunija pet odsto i više - kazao je Altiparmakov.

On je kazao da je Srbija ostvarila vrlo uspešnu fiskalnu konsolidaciju i da smo od deficita budžeta od 6 odsto došli na balansiran budžet, uz verovatno mali suficit.

- U tom smislu, nema dileme da želimo nastavak saradnje sa MMF-om - naveo je.

- To je kao da imate vrhunskog trenera, besplatnog, samo je pitanje da li želite da vežbate - dodao je on.

Altiparmakov je istakao da je nasuprot uspešnoj fiskalnoj konsolidaciji, reformski deo izostao.

- Racionalizacija javne uprave kaska, racionalizacija javnih preduzeća i više nego kaska, stoji u mestu i to se sve odražava i na tržište kapitala - kazao je on.

Srbijagas primer lošeg poslovanja

Kao poseban primer, Altiparmakov je izdvojio Srbijagas, javno preduzeće koje je dospelo u problem jer se tokom 2008, 2009. i 2010. godine ponašalo kao najveći investitor, preuzimajući i državne ali i privatne kompanije i tako stvorilo dug od milijardu evra, koji je u velikoj meri pao na poreske obveznike. Onda su prošle godine uz angažovane savetnike iz Svetske banke, koji za razliku od MMF i te kako koštaju, opet preuzeo preduzeće "Toza Marković", što će opet da plaćaju poreski obveznici. "Hoću da kažem da savetnici nekad mnogo više koštaju i možda nisu pravi savetnici. Ne može tuđa ruka da nas počeše, moramo sami", naveo je član Fiskalnog saveta.

2024 © - Vesti online