Utorak 07.11.2017.
11:36
Vestionline, N1

Bono zgrožen optužbama iz "Rajskih papira”

EPA/Julien de Rosa
Bono Voks: I njegovo ime na "rajskim papirima"

Po podacima iz dokumenata koji su procurili preko dve agencije za ofšor usluge s Bermudskih ostrva i iz Singapura, irski roker je deoničar malteške kompanije, koja je uložila u tržni centar u Litvaniji preko jednoga litvanskog holdinga optuženog za pribegavanje metodama poreske optimizacije.

Bono je "u potpunosti zgrožen kao manjinski deoničar, kao i zbog toga što se njegovo ime povezuje s protivzakonitim poslovima", prenose BBC i britanski Gardijan.

Tvrdi da je "dobio garancije uprave kompanije po kojima ona u potpunosti poštuje svoje fiskalne obveze".

"Ali bez obzira na to pozdravljam ovo otkriće. Aferu shvatam vrlo ozbiljno. Oduvek sam se zalagao za to da vlasnici ofšor kompanija budu transparentni, jednako kao i njihovi poslovi", stoji u objavljenom saopštenju u kojem slavni pevač poziva na potpunu transparentnost registara kompanija koje posluju u takozvanim poreskim oazama.

Iz pomenutih dve kompanije za ofšor usluge u javnost je procurilo 13,4 miliona poverljivih dokumenata koji otkrivaju nove poreske tajne najvećih svetskih bogataša, što se upoređuje s prošlogodišnjim skandalom Panamskih dokumenata.

Rajski papiri su procurili iz adokatske kancelarije Eplbaj osnovane na Bermudima i kompanije Azijasiti trast iz Singapura, a nabavio ih je nemački list Zidojče cajtung i podelio s Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ).

2024 © - Vesti online