Ponedeljak 06.11.2017.
22:10
Vestionline, Tanjug

Zašto se opozicija ljuti na Čepurina

Tanjug
 Nisam ništa čuo kako su oni na to reagovali: Aleksandar Čepurin

"Jasno mi je zašto je taj deo opozicije došao kod tog činovnika – želeli su da se žale na svoju vladu, ali nisu naišli na antivladin stav, već na antisrpski. Nisam ništa čuo kako su oni na to reagovali. Zar podržavaju takav pritisak na Beograd, na Srbiju? Da li su dali izjave i kakve?", rekao je ruski ambasador.

Predstavnici opozicije gotovo redom su reagovali na izjavu Čepurina, a lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je da su "različite podele na 'izdajnike' i 'patriote' imale tragične posledice i po Srbiju i po region u prošlosti". 

Lider Dveri Boško Obradović Čepurinove reči doživljava kao "bratski savet". U saopštenju ističe da se "ne seća kad je neki američki diplomata dolazio u Srbiju, a da nije imao antisrpske stavove".

"Zato Dveri nisu bile na sastanku sa pomenutim nižerazrednim američkim kurirom", naveo je Obradović i dodao da je Čepurin prijatelj Srbije, te da zato "njegove reči doživljava kao dobronamerni i bratski savet na kraju mandata".

Lider LDP-a Čedomir Jovanović ponavlja, kao u nekim ranijim, sličnim prilikama, stav da "destabilizacija regiona, podrška nacionalistima i povratak u devedesete godine predstavljaju rusku platformu koja treba da posluži za obračun sa Zapadom, protivno interesima Srbije".

Srbija je, kaže Jovanović, poslednja prilika Moskvi da preko nje ugrozi interese onih sa kojima je u sukobu i tako spreči integrisanje Srbije sa Evropom. 

"Ovo predstavlja do sada najopasniju pretnju demokratizaciji našeg društva i traži brže povezivanje onih snaga koje razumeju da je raskid sa idejom da se srpski interesi ostvaruju žrtvovanjem u ime bilo koga, pa i Rusije, usko povezan sa pitanjem opstanka ideje moderne, evropske Srbije", naveo je lider LDP-a.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od države da reaguje na, kako ocenjuju, nedolične izjave ambasadora Čepurina o srpskoj opoziciji.

"Mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine Čepurinu poručujemo da je u uređenim i civilizovanim evropskim društvima opozicija jednako koliko i vlast, ravnopravan učesnik političkog sistema i njen rad se ne može delegitimisati na takav način pozivanjem na linč", navodi se u saopštenju koje je potpisao generalni sekretar LSV-a Bojan Kostreš.

Poslanica Skupštine Srbije Sanda Rašković Ivić ocenila je da se ambasador Čepurin poneo "nediplomatski i izašao iz okvira izjava koje treba da daje ambasador".

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić šokirana je, kako navodi, istupom ambasadora Rusije i kaže da je posredi ruska manipulacija. 

"Ono što je ambasador pokazao neverovatno je mešanje, to nije samo poruka kako navodno nezavisna Srbija treba da se ponaša, koja je na putu ka EU. Šokirana sam činjenicom da ne postoji jača reakcija i države i drugog aktera javnog i političkog života", rekla je Milićeva.

Urednica portala Sputnjik Ljubinka Milinčić, koja je radila intervju sa ambasadorom Čepurinom, smatra da on kao diplomata "može i ne mora to da kaže".

"Ali ovde je poenta što su poruke bile uperene protiv Rusije i Rusija na to reaguje, mislim da je to suština. Takve poruke dobijali smo samo kad su Miloševiću pretili da će nas sravniti sa zemljom u vreme bombardovanja", rekla je Milinčićeva, citira televizija O2.

2024 © - Vesti online