Ponedeljak 06.11.2017.
21:21
Z. Mirković - Vesti

Kuća za život garant mirne starosti

pixabay.com
Grad Beč ima mnogo ponuda za starije sugrađane

Odluka da se presele u dom za penzionere je značajna promena za mnoge starije ljude i njihove članove porodica, a Kuće za život treba da pomognu da se taj korak učini što prijatnijim.

Uslovi

Stan u domu penzioneri mogu da urede prema sopstvenim željama, jer lični nameštaj i omiljene uspomene čine dom udobnim. Preduslov za useljenje u jednu od Kuća života jeste da korisnik ima najmanje šest meseci prijave boravka u Beču, austrijsko državljanstvo, ili neograničenu vizu, te potrebu za negu.

U Kućama za život postoji mogućnost stanovanja sa podrškom stanovanja sa staranjem i stanovanja sa negom. Ako nekome nije potrebna nega, a iz nekog razloga ne želi više da stanuje kod kuće može da koristiti ponudu Stanovanje sa podrškom, koja predviđa stan koji odgovara starijim sugrađanima, uključujući komunalne troškove, redovno čišćenje i održavanje stana, kao i pet obroka dnevno, uključujući i tople i hladne napitke.

Ako neko ne može više sam da savlada aktivnosti iz svakodnevnog života, a želi i dalje da samostalno živi u stanu u domu za penzionere on može koristiti ponudu Stanovanje sa staranjem, koja predviđa negu usklađenu po individualnim potrebama, ali i razne aktivnosti kao što su trening pamćenja, ples i druženje sa drugima.

Kome je potrebna intenzivna nega može iskoristiti ponudu Stanovanje sa negom, koja predviđa stacionarni smeštaj.

"Kuće za život" omogućavaju što više samostalnosti, te ukućani mogu u svako doba da napuste kuću, ako žele mogu i da odu na odmor i stalno primaju porodicu ili poznanike.

Upravni savet Stambene kuće penzionera Beča KWP je najveći ponuđač staranja o starijim sugrađanima u Austriji. Neprofitni fond grada je osnovan 1960. i u Beču ima 160 klubova za penzionere te i 30 Kuća za život.

Detaljnije informacije o ovoj ponudi zainteresovani mogu dobiti u Fondu za socijalna pitanja Beča (FSW).

2024 © - Vesti online