Utorak 07.11.2017.
03:00
B. Božin - Vesti

"Vesti" u Berlinu: Gde su ilegalni auslenderi?

EPA/SWEN PFOERTNER
Begunci u Nemačkoj: Van radara nadležnih službi

Među prvima je tada reagovao ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, koji je izveštaj nazvao "apsurdnim". Međutim, još tada se pokazalo da u azilantskoj statistici vlada totalna zbrka i da ima mnogo propusta.

Bez podataka o povratnicima

Ovoga puta "Bild" postavlja pitanje gde su 30.000 odbijenih azilanata, koji su u obavezi da odmah napuste zemlju? Da li su bez znanja organa već otišli ili žive u ilegali? Do ove brojke se došlo kada se oduzme zvaničan broj iz decembra prošle godine od 54.437 upućenih za deportaciju (u međuvremenu ih je 65.000) od 23.617 koji primaju azilantske beneficije. Razlika je 30.820 osoba o kojima službe i statističari nemaju nikakve informacije!

Ilegalci bolji nego legalni stranci

Oni ređe dolaze u konflikt sa zakonom i policijom, jer bi im deportacija bila neminovna. Pritom ne koštaju ništa nemačku državu.

Ovo je za "Bild" potvrdio i šef Ureda nemačke kancelarke Peter Altmajer, koji je rekao da "do sada niko ne zna tačno koliko azilanata je napustilo Nemačku i Evropu, a da se nisu javili ili rade na crno".

Nepoznata adresa

U Nemačkoj je za protekle tri godine 1,5 milion stranaca potražio utočište, a od tog broja je svakom drugom odobren izbeglički status, nadovezuje se na temu list "Velt", koji barata brojkom od 226.000 lica koja su u obavezi da odu jer im je odbijen zahtev za azil, ali koja se i dalje nalaze u Nemačkoj.

Za to postoje tri razloga, navodi pomenuti list: Prvi je da može da se izbori legalna dozvola boravka ukoliko se za duže vreme izbegne deportacija. Drugo, mnogi kojima je odbijen zahtev podnose žalbu i dok se ne završi proces ne mogu da budu proterani, a treće je da se odbijeni azilanti jednostavno povlače u ilegalu i prekidaju svaki kontakt sa nadležnim službama, čime nestaju iz njihovog vidokruga.

Koliko je njih u ovoj trećoj grupi navodi Savezni ured za migraciju i izbeglice (BAMF): Od 515.000 odluka o azilu od početka godine do kraja septembra, bilo je 90.000 onih koje nisu mogle da se sprovedu jer podnosioci zahteva nisu došli na zakazane razgovore, ne reaguju na pisma i konačno se zavode kao "mesto boravka nepoznato".

Ostaju turisti, studenti i radnici

Dita Fogel sa Univerziteta u Bremenu, u studiji iz 2014. godine, navodi da između 180.000 i 520.000 stranaca živi u Nemačkoj sa "neregularnim boravkom". Tu su oni koji su neopaženo ušli u zemlju i o njima nema nikakvih zvaničnih tragova, ali je mnogo više onih koji su se u nekoj formi prijavili organima, ali su zatim potonuli u ilegalu. Među njima su i turisti, studenti i radnici koji jednostavno ostaju i posle isteka vize.







 

2024 © - Vesti online