Ponedeljak 06.11.2017.
18:31
aljazeera.net

Evo koliko će Srbiju koštati remont MiG-ova

Tanjug
Foto: Arhiva

Navodi se kako je Vlada Srbije osigurala sredstva za kompletan projekat opremanja aviona, njihovu prvu i drugu modernizaciju, nabavku i remont delova i agregata za projektovani period upotrebe, kao i nabavku savremenog naoružanja. Projektom opremanja aviona MiG-29, koji su nedavno nabavljeni od Rusije, planirane su dve modernizacije.

Prva se odnosi na ugradnju navigacijske i komunikacijske opreme u šest letelica, kako bi bili kompatibilni sa zemaljskim uređajima koje propisuje međunarodni standard, a druga podrazumeva značajno unapređenje prostornih i vatrenih sposobnosti na svih 10 aviona i reč je o višem tehnološko-generacijskom nivou modernizacije.

Svih 10 aviona će, nakon prve modernizacije na šest isporučenih aviona, imati unifikovanu opremu i performanse koje omogućavaju njihovu upotrebu u skladu sa ICAO standardom, uz unapređeno informaciono-upravljačko polje kabine pilota i opreme koje omogućavaju veću preciznost pri izvođenju letova, naročito u složenim meteorološkim uslovima i noću.

Istovremeno, značajno se unapređuju prostorne i vatrene sposobnosti lovačke avijacije za delovanje po ciljevima u vazduhu i na zemlji novim vrstama naoružanja na malim, srednjim i velikim visinama. U Ministarstvu odbrane Srbije kažu kako će MiG-ovima upravljati piloti Vojske Srbije.

2024 © - Vesti online