Utorak 07.11.2017.
00:20
D. N. Petrović - Vesti

Proterajte srpsku vojsku iz Sandžaka

Tanjug
Sulejman Ugljanin ponovo pali vatru

- Srpska vojska, srpska policija, srpsko pravosuđe i srpska tajna policija u Sandžaku se ponašaju monstrumski i neprijateljski prema Bošnjacima i civilnom stanovništvu, odgovorne su za mnoge zločine, počev od Štrbaca i Sjeverina do nedavnog "hladnokrvnog i brutalnog" ubistva mladića u Tutinu. To su srpski, četnički, fašistički i ruski pijuni koji bi da proteraju sve što im Rusija naredi kako u Sandžaku ne bi ostao nijedan Bošnjak, nijedan Albanac, nijedan normalan Srbin ili Crnogorac. Sandžak treba da bude teritorija sa specijalnim statusom pod zaštitom Ujedinjenih nacija, vidimo se u autonomiji - poručuje lider BNV.

Ugljanin je još rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sporazum o razgraničenju sa BiH može da potpiše samo za deo granice niz Drinu do Priboja, a za dalje su, kako je naglasio, nadležni organi Sandžaka.

Ugljanin se ponovo pozivao na ilegalni referendum iz 1991. godine kada su se, kako je naglasio, građani Sandžaka izjasnili za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika. Vlastima u Beogradu, Vašingtonu i Briselu je poručio da referendum ozbiljno treba da uzmu u obzir.

Ugljaninovo prizivanje stranih trupa i otvoreni poziv na secesiju izazvao je burne reakcije u Sandžaku i celoj Srbiji. Najoštrija reakcija stigla je od Jahije Fehratovića, bliskog saradnika Muamera Zukorlića.

- Većina Bošnjaka u Sandžaku ne podržava Ugljaninove zahteve, ubeđen sam da ih ne podržavaju ni svi većnici sa njegove liste. Ugljanin nema pravo da u ime Bošnjaka iznosi stavove koji su pogubni za sve nas. Sulejman Ugljanin iznosi lične stavove koji predstavljaju njegov hir i želju da bude u centru pažnje i da obezbedi sebi medijskog prostora - tvrdi Fehratović.
On dodaje da, kad je Ugljanin na vlasti, odnosno kada je ministar u Vladi Srbije, priča kako prava Bošnjaka nikada nisu bila bolja, a Sandžak nikada nije imao bolji status. Međutim, kada Ugljanin, kao sada, nije deo vlasti, tada su prava Bošnjaka ugrožena, tada tvrdi da smo najugroženiji narod i traži otcepljenje Sandžaka. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je poručio da se vojska neće povući iz Sandžaka i da nema razloga za brigu, jer Ugljanin nema ni pristalica ni snage da ozbiljnije ugrozi ovaj deo Srbije.

Doktor manipulacije

Muamer Zukorlić, poslanik BNV, kaže da Ugljaninove reči nisu ništa novo.
- Bošnjacima je potrebna normalna politika koju mi preferiramo i koja će rešiti probleme u Sandžaku. Stvarni problemi se trenutno ignorišu - rekao je Zukorlić, dodajući da je Ugljanin doktorirao manipulaciju.


 

2024 © - Vesti online