Sreda 14.07.2010.
01:24
Vestionline

Dozvola koliko želiš, ali gradilišta malo

"Zabrinjava, međutim, da je u glavnom gradu po starom zakonu izdato za godinu dana 250 građevinskih dozvola, ali na tim gradilištima još nema nikoga", rekao je Dulić za "Večernje novosti".

On je dodao da je u Novom Sadu izdato 400 lokacijskih dozvola u Nišu 134, a u Čačku 103.

Izdate dozvole za gradilišta na kojima nema nikoga: Oliver Dulić


"Prava i puna primena ovog zakona desiće se onda kada Srbija u potpunosti bude pokrivena planskim i urbanističkim aktima. U ovom trenutku, 70 odsto Srbije nema planski osnov za izdavanje dozvola", dodao je ministar.


On je istakao da će do marta naredne godine Beograd biti pokriven planovima.

"Godinu kada nema velike građevinske aktivnosti iskoristićemo da spremimo našu administraciju", kazao je Dulić.


Fabrika metalnih proizvoda - FMP na Čukarici u Beogradu, čiji suvlasnik je bivši potpredsednik vlade Nebojša Čović, prva je i trenutno jedina kompanija koja je pravo korišćenja na građevinskom zemljištu zamenila vlasništvom, rekao je ministar za prostorno planiranje.


Prema Uredbi o konverziji, Čović nekadašnji funkcioner, koji se povukao iz politike i posvetio biznisu, nije "odrešio kesu" za svojinu nad parcelom, zbog velikih investicija u proizvodne kapacitete, pišu "Novosti".


Kako je tom listu kazao Dulić, pri kraju je rešavanje još jednog zahteva, a reč je o građevinskom preduzeću "Napred", koje će za lokaciju u novobeogradskom Bloku 37 konverziju morati da plati.


Upitan da li postoji procena koliko će se novca prikupiti od konverzije, Dulić je odgovorio da je to teško proceniti, posebno što polovina novca ide u fond za restituciju, a polovina u budžete lokalnih samouprava.


On je podsetio da je doneta Uredba o konverziji, ali se ispostavilo da mnoge državne institucije nemaju dovoljno kapaciteta da sprovedu određene faze u proceni zemljišta.
Izmenama uredbe zadužili smo Poresku upravu da angažuje veštake ili profesionalne kompanije, koje se bave procenama vrednosti zemljišta da bi se došlo do realne cene.
 

2024 © - Vesti online