Nedelja 05.11.2017.
19:19
S. Dančuo

Okupljeni Kordunaši u Čikagu: Slavlje u tuđini, srce u zavičaju

S. Dančuo
Humani rodoljubi: Sveta Petka šesti put okupila Kordunaše u Čikagu 

Domaćini slave, porodice Vlajnić, Jerosimić, Barbir, Mrkalj, Dančuo, Manojlović, Gabrić i Krošnjar, za slavsku trpezu pripremili su tradicionalna jela i pića sa Korduna.
Ovo najveće godišnje okupljanje Kordunaša u Čikagu održano je šesti put, a pored druženja mislili su i na kraj iz koga potiču. I ovog puta prikupljeni su dobrovoljni prilozi namenjeni za obnovu srpskih hramova na Kordunu posvećenih upravo Svetoj Petki. Ovogodišnje je bilo namenjeno za završetak srpskog hrama u Sjeničaku kraj Karlovca i popravku krova na crkvi u Čemernici. Hram u Sjeničaku su 1942. godine srušile ustaše, a obnova od temelja pokrenuta je povodom obeležavanja tri veka parohije i sprovodi se isključivo dobrovoljnim prilozima Kordunaša i prijatelja iz celog sveta.

Dušan, kuvar godine

Među gostima je bilo Kordunaša koji su u novoj sredini ostvarili značajne poslovne uspehe. Od starije generacije useljenika to je svakako Pero Samardžija, istaknuti član srpske zajednice u Čikagu i Americi, poznat i po tome što pomaže zavičaj. Od mlađih je Dušan Vlajnić, "dete iz kolone ", glavni kuvar u prestižnom Elmerst koledžu i kuvar na ovoj svetkovini. On je baš na Svetu Petku primio priznanje Kuvar godine za region od 30 američkih saveznih država i u konkurenciji od 96 glavnih kuvara. U kompaniji Čartvels, koja samo u Čikagu dnevno priprema nekoliko stotina hiljada obroka za škole, koledže, univerzitete, bolnice i stadione, Dušan radi blizu 20 godina. Ugostiteljsku školu započeo je u Topuskom, nastavio u Pančevu i specijalizovao u Čikagu.

2024 © - Vesti online