Utorak 13.07.2010.
20:06
Tanjug

Srpske sudije i tužioci se ne vraćaju na posao na Kosmetu

 

“Zapravo, još uvek nije određen datum za to. Za sada, sud delimično funkcioniše samo sa Euleksovim sudijama i tužiocima“, naveo je Kermabon u pisanoj izjavi.

On je ponovio da postoji hitna potreba za obnavljanjem pune funkcionalnosti mitrovačkog Okružnog suda i da je najbolji način da se krene napred pronalaženje rešenja u saradnji sa svim relevantnim stranama.

Ranije je bilo najavljeno da će se kosovski Albanci i kosovski Srbi - sudije i tužioci 15. jula vratiti na posao u Okružnom sudu u Mitrovici. Sredinom maja predsednik Kosova je imenovao devet sudija i pet tužilaca za Okružni sud u Mitrovici.

Tom imenovanju Srbi na severu su se usprotivili, a dvoje imenovanih srpskih sudija su se povukli sa tog spiska. Kermabon je kazao da je najvažnije da svi, nezavisno od etničke pripadnosti, imaju slobodan i fer pristup pravosuđu.

“Potpuno funkcionisanje suda je pitanje hitnosti i osnovnih ljudskih prava. Povratak kosovskih Srba i kosovskih Albanaca - sudija i tužilaca osiguraće da pravda bude obezbeđena od strane jedinstvenog suda i multietničkog pravosuđa, što će koristiti svim zajednicama“, naglasio je Kermabon.

Euleks će “predano nastaviti da radi na postizanju ovog cilja“, rekao je on.

2024 © - Vesti online