Subota 04.11.2017.
17:11
Vestionline, Tanjug

Putin odlikovao Nikolića Ordenom prijateljstva

Tanjug
Vladimir Putin i Tomislav Nikolić u Rusiji

- Svako ko odlikuje razmišlja kome daje orden, kao i onaj ko prima odlikovanje razmišlja od koga ga je primio - rekao je Nikolić uoči svečane ceremonije.

Ukaz o dodeli Ordena prijateljstva Putin je potpisao 30. maja 2017. godine, u vreme dok je Nikolić još obavljao funkciju predsednika Srbije.

Visoka državna nagrada Ruske Federacije bivšem predsedniku Srbije je uručena u Kremlju, na svečanosti povodom Dana nacionalnog jedinstva.

Orden prijateljstva dodeljuje se stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva.

- Ovaj orden u ime građana Srbije dobijam od Ruske Federacije, države koja za Srbiju i srpski narod istorijski predstavlja najbližeg prijatelja i saveznika. Ovaj orden dobijam od ruskog naroda, koji nam je blizak po poreklu, jeziku, veri, istoriji, sa kojim gradimo zajedničku budučhnost - rekao je Nikolić na ceremoniji. 

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što je Putin, kako je rekao, prepoznao napore koje je on kao predsednik Srbije, od maja 2012. do maja 2017. godine, "uložio da i pored mnogobrojnih teškoća i prepreka naše  odnose dovedemo do nivoa strateških".

Nikolić je u razgovoru sa novinarima rekao da su "novi predsednik i Vlada Srbije na istom putu da razvijaju saradnju sa Rusijom".

On je naveo da je Kancelariju, na čijem je čelu, osnovala Vlada Srbije, a da su devet ministara članovi Saveta i naglasio je da će uskoro biti novih programa saradnje sa Rusijom, ali nije precizirao o čemu je reč.

- Na dobrom smo putu da bolje sarađujemo, očekujemo ruske investitore - rekao je Nikolić.

Ipak, ocenio je Nikolić, spoljnotrgovinska razmena nije u skladu sa dobrim odnosima koje imamo Rusijom i dodao da niko ozbiljan u Srbiji nije bio protiv saradnje sa prijateljskom Rusijom sa kojom "nas vežu tradicionalne istorijske, religiozne, kulturne i druge veze".

Državna nagrada Rusije - Orden prijateljstva dodeljuje se od 1994. godine stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogac?enje kultura, a prošle godine Ordenom je odlikovan režiser Emir Kusturica.

Orden je napravljen od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina. 
 

2020 © - Vesti online