Subota 04.11.2017.
08:40
Blic

"Ako roditelji nastave da se opiru MMR vakcini, scenario koji nam preti..."

pixabay.com
Epidemija malih boginja opasnost za Srbiju

- Do velike epidemije malih boginja neće doći, ali do razvijanja manjih, lokalnih epidemija je moguće da će doći. Međutim, trenutno nam situacija ide u prilog jer u poslednjih mesec dana, povećao nam se broj vakcinisanih. Tako na primer, u Gračanici je bilo samo 46 odsto vakcinisane dece, a za mesec dana lekari su uspeli da taj procenat zaštićenih podignu na čak 93 odsto, koliko sada ima vakcinisanih. I u Nišu se situacija malo popravila. Za 15 do 20 odsto se povećao obim vakcinisanih, pa sad imamo oko 60 odsto dece koja su primila prvu dozu MMR vakcine, a čak 80 odsto revakcinisanih. Slično je i u Beogradu. Ipak, to nije 95 odsto, koliko nam je potrebno da bi se sačuvao kolektivni imunitet, ali u svakom slučaju se popravljamo - objašnjava za “Blic” epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

Epidemija malih boginja prijavljena je u Pčinjskom okrugu, a majka i beba obolele su od morbila u Kraljevu! Još tri slučaja ove zarazne bolesti u Srbiji poslednja su opomena svima da vakcinišu svoju decu.

Epidemija malih boginja na Kosovu i Metohiji uplašila je roditelje širom Srbije, naročito one koji nisu vakcinisali decu. Primetan je broj i onih koji su konačno promenili mišljenje i doveli dete da primi ovo važno cepivo.

Pooštren je i nadzor kod lekara, pa svako dete koje dobije bilo kakav osip i temperaturu moraće dodatno na laboratorijsku analizu za male boginje.

U Srbiji su registrovane velike epidemije malih boginja 1986, 1989, 1993. i 1997. godine, kada je čak obolelo oko 4.000 osoba, a registrovani su i smrtni ishodi. Epidemije morbila u Evropi su registrovane tokom 2017. godine u Rumuniji, Nemačkoj (891 slučaj sa jednim smrtnim ishodom), Italiji (3.501 slučaj sa četiri smrtna ishoda), Bugarskoj (162 slučaja sa jednim smrtnim ishodom), Ujedinjenom Kraljevstvu (25), Španiji (138), Austriji (84). Od početka epidemije morbila u Rumuniji početkom 2016. godine do kraja septembra 2017. prijavljeno je 9.539 slučajeva sa 43 smrtna ishoda. U ovoj epidemiji bebe ispod godinu dana i mala deca (1-4) bila su najviše zastupljena među obolelima (dve trećine), a 98 odsto slučajeva je nevakcinisano. U septembru 2017. je registrovana epidemija malih boginja u Skoplju, sa 11 obolelih.

Pored toga, na snazi je i pojačan nadzor, koji praktično znači da su zdravstvene službe u stalnoj pripravnosti.

Ipak, iako su zaposleni vrtića PU “Pčelica” u Nišu prethodna dva dana vraćala decu kući koja nisu primila MMR vakcinu, ta odluka je promenjena. Sad u obdanište mogu da borave mališani koji su primili tri doze „pentaksim“ i zakazana im je revakcinacija. Ona štiti protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa influence tipa B.

2024 © - Vesti online