Petak 03.11.2017.
20:29
www.dw.com

Sukob na Bliskom istoku: Ovako je sve počelo

EPA/Nabil Mounzer
Palestinci danas traže svoju državu

Od Turske preuzeli vlast nad Palestinom

Kakve dalekosešne posledice će imati rečenice koje će napisati, Artur Džejms Balfor nije znao kada je u ruke uzeo nalivpero i počeo da piše deklaraciju koja je kasnije nazvana po njemu i koja se i danas naziva dokumentom koji je ozvaničio početak bliskoistočnog konflikta.

Ministar spoljnih poslova Balfor je hteo da britanskoj vladi obezbedi blagonaklonost cionističkih krugova. Velika Britanija je u Prvom svetskom ratu htela podršku Rusije i SAD u kojima je bio veliki broj jevreja.

Tako je Balfor napisao da Velika Britanija pozitivno gleda na stvaranje države za Jevreje. Prema viđenju Roderika Balfora, ta deklaracija usvojena 2. Novembra 1917. godine je opravdana. Ovaj potomak ministra spoljnih poslova je nedavno bio gost na konferenciji u Jerusalimu na kojoj se zalagao za razumevanje pozicije njegovog pretka.

- Tada su širom sveta postojali problemi. Bilo je to usred Prvog svetskog rata. Postojao je problem sa pogromima. Dešavale su se loše stvari i vlada je morala donositi odluke, voditi politiku, kako je znala i umela - izjavio je Roderik Balfor.

Deklaracija je izazvala velike posledice: Velika Britanija je u Prvom svetskom ratu od Turske preuzela vlast nad Palestinom. Balforova deklaracija se u Izraelu danas posmatra kao kamen temeljac za jevrejsku državu koja je formirana 1948. godine.

Prevareni Palestinci

Izraelski premijer Netanjahu je povodom 100 godišnjice Deklaracije doputovao u London.

- Balforovom deklaracijom od pre 100 godina proširila se ideja o ponovnom oživljavanju jevrejskog naroda u svetu. Ova deklaracija prepoznaje našu istoriju i večnu vezu sa državom Izrael na međunarodnom nivou -  izjavio je Netanjahu.

Arapska strana se 1919. godine složila sa deklaracijom, ali samo pod uslovom da Velika Britanija garantuje Arapima nezavisnost - što se nikada nije dogodilo. Većina Palestinaca danas Balforovu deklaraciju vide kao i predsednik Mahmud Abas.

- Deklaracija je otvorila put za proterivanje palestinskog naroda - izjavio je Abas prošle godine pred Ujedinjenim nacijama. "Velika Britanija nema pravo da raspolaže zemljom", naglasio je palestinski predsednik.

"Stvorili smo domovinu za Jevreje"

- Pozivamo Veliku Britaniju da nakon 100. godina preuzme istorijsku, pravnu, političku i moralnu odgovornost, uključujući i izvinjenje palestinskom narodu za izazvanu katastrofu i načinjenu nepravdu. Kao posledica toga sada mora biti priznata palestinska država - tvrdi Abas.

Trenutno se ne može pretpostaviti da li će Velika Britanija ispuniti ove zahteve iako je i u njoj Balforova deklaracija prilično sporna. Šta li bi lord Balfor danas rekao o svojoj deklaraciji? Bio bi zadovoljan, kaže njegov potomak Roderik Balfor:

- On nas gleda odozgo i kaže: deklaracijom smo stvorili domovinu za Jevreje i sada u njoj ima više od šest miliona ljudi. Stvari su se veoma dobro razvile.

2024 © - Vesti online