Petak 03.11.2017.
17:24 >> 12:29h
Vestionline

Srbija u Indiji promoviše suvo i smrznuto povrće

PKS
Uspešna promocija srpskih kompanija na Sajmu hrane u Nju Delhiju

Na sajmu, koji je danas otvoren u  Nju Delhiju, učestvuju proizvođači svežeg, zamrznutog, ili sušenog voća „All Berries“, Ivanjica, „Mirax Agrar“, Beograd, „Sirogojno company“, „ITN Group“ Beograd, „Lučić-Prigrevica“ Novi Sad i „Elixir Food“ Šabac, proizvođači pakovane hrane, supa i začina  „Yumis“ Niš, biskvita i keksa „Koncern Bambi“ Požarevac, „Agranela“ Valjevo i „Institut za kukuruz Zemun polje" Beograd.

Sajam pruža mogućnosti srpskim kompanijama da se upoznaju sa novim proizvodima i tehnologijama, iskoriste nove poslovne mogućnosti, upoznaju dobavljače za evropsko i druga inostrana tržišta, sagledaju svoju poziciju u odnosu na tržišnu utakmicu i konkurenciju.

Cilj ovogodišnjeg nastupa na sajmu kompanija iz Srbije koje predvodi Milovan Kocić, potpredsednik Privredne komore Srbije, je promocija i povećanje izvoza srpske prehrambene industrije, ali i upoznavanje sa svetskim trendovima u prehrambenoj industriji.

Veljko Jovanović, direktor Sektora za poljoprivredu PKS istakao je da se Srbija na Sajmu hrane u Nju Delhiju predstavlja na nacionalnom štandu sa 10 izlagača, među kojima su proizvođači smrznutog voća, konditorskih proizvoda, sušenog voća i drugi.

On je ocenio da postoji veliko interesovanje u Indiji za saradnju sa našom privredom i da pored koštunjavog voća, postoje realne šanse za izvoz jabuka i smrznutog programa.

- Neki privrednici već posluju na tržištu Indije, što je dobar znak, a predstoji usklađivanje pojedinih sertifikata sa indijskom stranom, za bolji promet robe.

PKS
 

Saradnja u sektoru trgovine otvara put i investicijama i već postoji obostrano interesovanje za ulaganja.

Sajam "World Food India“ čiji su organizatori Vlada Republike Indije i Ministarstvo za prehrambenu industriju Republike Indije, svetski je poznata manifestacija, platforma za produbljivanje saradnje Indije i drugih država u oblasti prehrambene industrije, mesto povezivanja kompanija, proizvođača i prerađivača hrane sa trgovcima i trgovinskim lancima.

Indija, shodno potencijalima kojima raspolaže, predstavlja jednu od najbrže rastućih ekonomija u svetu.

Ovo tržište, sa više od 1,3 milijarde konzumenata, izdvaja značajne investicije u infrastrukturu lanaca snabdevanja, što se, posebno, odnosi na potražnju proizvoda koji su prepoznatljivi na tržištima širom sveta.

U poseti Indiji boravi i državna delegacija, predvođena ministrom poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislavom Nedimovićem.

2024 © - Vesti online