Subota 04.11.2017.
00:22
J. L. Petković - Vesti

Šarena laža krije predaju

M. Karović
Čedomir Antić

U situaciji kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio unutrašnji razgovor o Kosovu bez preciziranja tema, a da bi ubrzo bilo saopšteno da je prva runda tog dijaloga prošla i počela nova, Antićevo mišljenje nije usamljeno.

Nedavni sastanak, direktor Kancelarije za KiM i predsednik Radne grupe za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga, u ponedeljak je okupio više od 40 profesora prava i dekana pravnih fakulteta u Srbiji. Predlozi su bili najrazličitiji.

- Unutrašnji dijalog, za razliku od onoga što je Vučić obećao u Briselu, već sada je serija političkih konsultacija koje više imaju za cilj da propagiraju već ono što je Vučić namerio. Kako drugačije da objasnite da profesori ustavnog prava, koji se 20 ili 30 godina ni o čemu nisu izjašnjavali, odjednom postaju relevantni. Kako da objasnite da Vladan Kutlešić koji je sa Slobodanom Miloševićem upropastio sve prilike, sada daje neke fantastične ideje o konfederaciji i slično. To je zamajavanje i zloupotreba titule, da bi se stvorilo privid da je bilo raznih ideja - kaže za "Vesti" Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović i bivši pregovarač Beograda u Briselu smatra da je ovakav unutrašnji dijalog "i fasada i kupovina vremena, ali i potreba da vlast ima alibi".

- Vučić na ovaj način pravi pozorište senki. Niko tu od politički opozicionih faktora nije pozvan, već se pozivaju ljudi selektivno, esnafski. Nejasno je da o čemu su uvaženi dekani Pravnog fakulteta razgovarali i da li su uopšte znali detalje svih pregovora u Briselu. Tako je ovo u stvari neka vrsta alibija za vlast da kažu da imaju širok konsenzus i razgovore oko nečeg što je predsednik Vučić zacrtao da uradi. Očekujem da će uskoro pozvati predstavnike crkve, koji će biti vrlo konstruktivni, lažne Vučićeve desnice, paradesne i ekstremne desne, koja sve odreda kritikuje osim Vučića i pravljenja vlade sa Ramušem Haradinajem. Siguran sam da će se u dijalog uključiti i osobe poput Miše Vacića i neke stranke koje glume da su opozicija, LDP i Liga socijaldemokrata - ističe naš sagovornik.

Zakletva Tačijevom Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da su srpske sudije podnele statusno neutralnu izjavu kada su preuzele dužnost na severu Kosova, čime će doprineti imovinskoj i pravnoj sigurnosti Srba. Kako ističe, na izjavi nije bilo natpisa Republika Kosovo. Na papiru koji je potpisan stoji: "Izjavljujem da sam voljan i spreman da se integriše u skladu sa kosovskim zakonodavstvom, na osnovu dogovorenih zaključaka vezanih za proces integracije. Potvrđujem da razumem da će se prilikom dužnosti koje obavljam primenjivati kosovski zakonski okvir."

Janjić dodaje da je i opozicija očigledno počela da se bavi Kosovom i da je Vučić uspeo u nameri da tu temu podigne, a da bi mogao da je iskoristi za naredne parlamentarne izbore za koje se spekuliše da bi mogli da budu naredne godine.

- Zapravo svi iznose svoje mišljenje. Neko u tom organizovanom, uskom i manipulativnom kanalu koji vodi Marko Đurić, drugi kao kritiku tog kanala, a neki kroz dijalog o dijalogu. Biće toliko šovinističkih ispada i ekstremnih zahteva, da će Vučiću stvoriti poziciju spasioca, a sve će se to razvlačiti do marta da bi se stavilo u funkciju izbora - zaključuje Janjić.

2024 © - Vesti online