Petak 03.11.2017.
14:59
Vestionline, Tanjug

Srbiji zajam Svetske banke od 100 miliona evra

Tanjug
Predstavnici Svetske banke u Srbiji (Foto: Arhiva)

Zahvaljujući novim sredstvima, Srbija će moći bolje da održava 8.000 kilometara puteva i poboljša energetsku efikasnost u 234 javna objekta, navodi se u saopštenju Svetske banke dostavljenom Tanjugu.

Članovi Upravnog odbora SB su na jučerašnjoj sednici konstatovali da je Srbija zainteresovana za poboljšanje efikasnosti i održivosti infrastrukture, naročito u sektoru saobraćaja i energetike, kako bi doprinela dugoročnoj konkurentnosti srpske privrede i stvorila rast i nova radna mesta. 

- Srbija je na raskrsnici jugoistočne Evrope i očekuje se da će poboljšanje njene putne mreže dati glavni doprinos stalnom ekonomskom rastu, ne samo u Srbiji, već i u regionu - izjavio je Stiven Ndegva, menadžer Svetske banke za Srbiju. 

- Ova operacija će obezbediti očuvanje putne mreže, i pre svega suštinsku primenu modernog pristupa održavanju u Srbiji. Pored toga, poboljšaće se energetska efikasnost i sigurnost u renoviranim javnim zgradama - dodao je on.

Ovaj program će, kakao se navodi u saopštenju, podržati Srbiju da poboljša upravljanje i održivosti javne infrastrukture, sa fokusom na sektor transporta i energetike.

Saobraćajna komponenta se fokusira na podršku naporima za modernizaciju načina održavanja puteva, pružajući zemlji pomoć u prelasku sa tradicionalnog održavanja na ugovaranje održavanja zasnovano na učinku. 

To će rezultirati boljim planiranjem, ugovaranjem i fiskalnom disciplinom Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i obezbediće veću sigurnost na srpskim putevima.

Energetska komponenta podržava vladin program za rekonstrukciju i unapređenje javnih objekata u državnom vlasništvu poboljšanjem energetske efikasnosti i bezbednosti u 234 javne zgrade širom Srbije i jačanjem kapaciteta za implementaciju programa. 

Renovirane zgrade - među kojima su bolnice i klinike, škole i vrtići i druge društvene ustanove - imaće niže račune za struju, poboljšano stanje objekata (bolje osvetljenje i grejanje), duži radni vek trajanja i biće bezbednije (stukturno i u pogledu zaštite od požara), navodi se u saopštenju Svetske banke.

2024 © - Vesti online