Četvrtak 02.11.2017.
17:48
J. Arsenović - Vesti

Holanđani koji prkose srpskom zaboravu

V. Sekulić
Zahvaljujući Holanđanima porodicesaznale gde počivaju njihovi preci

U prisustvu srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, holandskog amabasora u Srbiji Henk van den Dula i potomaka junaka Velikog rata, autori su ispričali kako su 2012. godine krenuli da istražuju ko stoji iza neobičnih prezimena na spomeniku u Garderenu. U tome su imali pomoćsrpske dijaspore i tadašnjeg konzula Srbije u Holandiji Marka Brkića.

Upornost ih je dovela i do Srbije i potomaka stradalih srpskih ratnika koji decenijama počivaju u Holandiji.

Zahvaljujući ovim Holanđanima neke od porodica tih stradalnika  konačno su saznale gde počivaju njihovi preci, uglavnom umrli od španske groznice pred kraj ili nakon završetka rata.

Kao neutralna zemlja Holandija je tokom i posle Prvog svetskog rata bila  zadužena za razmenu zarobljenika. I vojnici i civili bili su smešteni u logorima širom Holandije. Kako su pedantni Holanđani evidentirali, među više od od 222.000 ratnih zarobljenika bilo je i 4.316 iz Srbije.

U svom maniru

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kasnio je čitav sat na prezentaciju knjige, da bi na kraju u svom maniru uspeo da šarmira prisutne goste iz Holandije. Dačić je rekao da žuri na sastanak sa delegacijom Surinama, države koja je nedavno povukla priznanje Kosova, i koja je za Srbiju u ovom trenutku izuzetno bitna. Uz osmeh je konstatovao da je ova malena južno-američka državica bivša holandska kolonija.

2024 © - Vesti online