Četvrtak 02.11.2017.
17:49
Vestionline

Vanzemaljci su nam sličniji nego što smo mislili

pixabay.com
Svuda u svemiru se vodi borba za opstanak i prirodna selekcija

Rezultate svojih istraživanja objavili su u naučnom časopisu International Journal of Astrobiology. A jedan od njih - Sem Levin - dodatno je objasnio:

- Ranija istraživanja u oblasti astrobiologije - nauke koja izučava život izvan naše planete - pretežno su pokušavali da naša znanja mehanički prenesu na potencijalne stanovnike drugih svetova. A mi smo - koristeći teoriju evolucije - krenuli drugim putem. Istražujemo ne vezujući se za ono što imamo na Zemlji - kaže on.

Levin i njegove kolege su uvereni da razvojem života u celom svemiru upravljaju isti procesi i mehanizmi kao i na Zemlji- I da i "tamo negde“ postoji i caruje "borba za opstanak“ sa prirodnom selekcijom.

Oksfordski naučnici rezonuju ovako: ako procesi evolucije imaju sličnosti sa evolucijom na Zemlji - onda se sa priličnom verovatnoćom može pretpostaviti da je evolucija na drugim planetama njihove stanovnike učinila sličnim živim bićima na Zemlji.

Tim povodom Levin dodatno ukazuje i naglašava:

- Mi ne možemo da kažemo da li će i najsavršeniji vanzemaljci hodati na dve noge ili će imati velike zelene oči. Ali, smatramo da je teorija evolucije instrument koji nam omogućava da shvatimo kakav bi vanzemaljski život mogao da bude. Kako bi mogli da izgledaju vanzemaljci - tvrdi on.

2024 © - Vesti online