Četvrtak 02.11.2017.
18:01
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva

Ispunjenje decenijske želje

Lična arhiva
Podignut sprat, sledi krov

Čini se, veoma često. Da mu ništa nije išlo onako kako je zamišljao, već onako kako je valjda moralo biti, nesrećni Darko Stanojević iz Knića, bivši artiljerijski poručnik, oboleo od teškog oblika epilepsije, može da se uveri na sopstvenom primeru.

Pored svakodnevnih zdravstvenih muka sa kojima se ovaj mladić suočava, poput čestih padova prilikom serije epi-napada i povreda, pa čak i opekotina, strahovao je za svoj krov nad glavom, jer nije imao nikakvih primanja.

Više od deceniju i po posredstvom suda borio se da ostvari svoje pravo i dobije naknadu štete u visini izgubljene zarade za period od 2002. do 2012. Za sve to vreme od države nije dobio ni dinar.

A, povremena pomoć koju dobije od ljudi dobre volje, kao i mala penzija oca Ljubiše, ni izbliza nisu bile dovoljne za pristojan život.

Budući da je kućerak u kojem stanuje sa ocem pretio da se uruši, to je uz pomoć opštine započeo novu kuću, ali sa radovima nije makao sve do ove godine.

Tačnije, dok se plemeniti čitaoci "Vesti" i zemljaci nisu uključili i zdušno mu pomagali tokom čitave godine.

Pomogli su mu u kritičnim trenucima, kada je dane provodio više u bolnici nego kod kuće, kad je brinuo o tome šta će pojesti, kako da obezbedi lekove.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Pored svega toga, zdušno su slali i novac za nastavak gradnje započete kuće. Iako je još letos trebalo da stavi krov na kući, vremenske prilike i bolest su ga omeli u tome. Ipak, nije odustao od želje da posle godina muka ima siguran krov nad glavom.

Njegova odluka da digne još jedan sprat, pa da tek onda stavi krov, zatekla nas je.

- Ovo ne bih radio da nije bilo u dogovoru sa donatorima. Moj san je uvek bila ovakva kuća. Mislio sam da ću je sam izgraditi čim mi vojska isplati sva dugovanja, međutim, ispostavilo se da ću je izgraditi uz pomoć neverovatnih ljudi. Da spoljašnje radove privodim kraju, pored čitalaca "Vesti" iz Australije, Švajcarske, Nemačke, Srbije, sada je pomogla i Dragana Vuković iz Švedske, ali i anonimni donator iz Australije koji mi je poslao 100 evra na kućnu adresu. Istina, Dragana me je prvo posetila, videla gde i kako živim. Ganuta odlučila je da mi pomogne da završim započeto. Dosta stvari je preuzela u svoje ruke što se finansijskog dela tiče. Koliko sam joj zahvalan, samo nebo zna, pošto u rečima ne može da se opiše. Sada nemam sumnje, krov će biti ubrzo gotov, a ja vas zvati da objavim radost. Neka dragi Bog svima koji su mi pomogli podari svaku sreću, zdravlje i blagodat - rekao je Darko našim novinarima.

Lična arhiva

Hvala svima do neba!

- Ogromnu zahvalnost dugujem svim čitaocima "Vesti", ljudima čistog srca, koji mi već godinu dana pomažu da preživim. Među njima ima i lekara i sestara. Da nije bilo svih njih ne znam da li bih danas bio među živima, jer sam često bio na ivici da dignem ruke od svega. Po tome i kako se stvari odvijaju sa presudom nadam se da će do kraja godine i vojska uspeti da mi isplati zaostale zarade, što će mi pomoći u opremanju kuće. Radovao bih se, ali me život naučio da to ne smem unapred da činim. Tek kad sve bude na svom mestu, moći ću da kažem da sam svoj čovek, da ne živim od tuđe milostinje i da planiram dalji životni put. Ali, nikad neću zaboraviti sve one koji su mi u međuvremenu pružili ruku i spasili me - poručio je Darko Stanojević.





 

2024 © - Vesti online