Petak 03.11.2017.
01:13
B. Miličić - Vesti

Igralo se i pored bine

B. Miličić
Prijateljsko nadigravanje: Kolo ispred bine

Na sceni su se smenjivali igrači tri uzrasne kategorije iz ova dva naša društva, koji su izvodeći narodne igre iz Srbije pokazali svu lepotu i lepršavost ovog dela naše tradicije i kulture.

Bilo je to svojevrsno prijateljsko nadigravanje koje je oduševilo posetioce.

Goran Kavržić, predsednik SKD "Sveti Sava", vodio je program i podsticao posetioce da dodatnim aplauzima podrže najmlađe igrače na sceni, ali i goste iz Rozenhajma.

Pored igrača nastupio je i mladi harmonikaš Vasilije Makivić, koji je odsvirao nekoliko narodnih pesama, ali i kola.

Publika je burnim aplauzom podržala dečaka koji je vešto svirao, a poneko je uz folkloraše i zaigrao ispred bine.

Jedan od ciljeva SKD "Sveti Sava" iz Minhena je saradnja sa našim kulturno-umetničkim društvima iz Minhena, Bavarske, drugih država i otadžbine.

Slavljenice

Pred publikom su bile i Milica Krstović, Ivana Đorđević i Anastasija Ristić, članice SKD "Sveti Sava", koje su tih dana imale rođendane. One su uz čestitke dobile i bukete cveća. Po tradiciji u ovom društvu svaki rođendan članova se i zajednički slavi. To je dobra prilika da se slavljenicima izrazi zahvalnost za vreme posvećeno aktivnostima ovog društva i sate provedene u vežbanju i pripremanju koreografija koje na scenu postavlja umetnički rukovodilac Lazar Kajkut.

To se zaista uspešno ostvaruje, što je pokazao i koncert na koji su pozvani članovi SKUD Mladost iz Rozenhajma.

Uz reči zahvalnosti za ovo gostovanje, Goran Kavržić je Nadi Radojičić, predsednici Mladosti, uručio zahvalnicu i prigodan poklon, a ona se njemu i domaćinima "odužila" takođe prigodnim poklonom.

Ova dva društva međusobnim posetama i zajedničkim nastupima neguju prijateljstvo, koje će širiti nove generacije njihovih igrača i članova.

Pomoć prijateljima u Loznici

U toku večeri Goran Kavržić je pročitao pismo rukovodstva KUD "Karadžić" iz Loznice u kome govore o blokadi računa i opasnosti da obustave rad. Posle toga organizovano je sakupljanje novčanih priloga kao pomoć ovom društvu i prikupljeno je 1.400 evra. Ta sredstva će ovih dana biti uplaćena na njihov račun i doprineće da im se odblokira račun kako bi nastavili da rade normalno.






 

2024 © - Vesti online