Petak 03.11.2017.
00:56
Đ. Barović - Vesti

Od Srbije traže da pljune na sebe

Tanjug
Trenutak gneva: Herta Miler priča o Srbiji

Za razliku od ove agencije, dvojica uglednih sagovornika "Vesti" baš sa nemačkog govornog područja, nemački naučnik dr Rudolf Henzel i funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije David Štokinger oštro su osudili Hertu Miler za zloupotrebu gostoprimstva kao i njene stavove.

Poslednjih godina primećujem rastuće (samo)pokoravanje srpske umetničke i kulturne scene, što, prema mom mišljenju, ide uz političko pokoravanje od 5. oktobra 2000, ocenjuje u autorskom tekstu za "Vesti" David Štokinger, funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije.

Kao neko ko je zainteresovan za politički razvoj u našem susedstvu, koje obuhvata, za nas Austrijance i region bivše Jugoslavije, koji je godinama u tim zemljama, posebno u Srbiji i Crnoj Gori lično i politički dobro umrežen, redovno čitam srpske medije.

Moji prijatelji i ja ustanovili smo da se takozvane zapadne zamisli o vrednostima i politička gledišta u sve većoj meri u Srbiji bez pitanja i kritike preuzimaju.

Kako, ako nije tako, jedna osoba, kao što je nemačka dobitnica Nobelove nagrade za mir Herta Miler, na Beogradskom sajmu knjiga može dobiti platformu za jedan prvorazredni skandal?

Herta Miler je i do sada već mnogo godina bila poznata po svojim antisrpskim stavovima.

Ona je i prilikom gostovanja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu Srbiji i srpskom narodu pripisala jedinu krivicu za ratove usled raspada Jugoslavije: "Srpski narod ima krivicu i sa tom istinom mora Srbija danas da živi."

Pored toga što je to istorijski netačno, i samo prenošenje veštački kreirane jednostrane NATO i EU propagande 90-ih, to je, prema mom mišljenju i zloupotreba gostoprimstva.

Kada ste gost u jednoj stranoj zemlji ne može se na tako provokativan način domaćin kolektivno okarakterisati kao ratni zločinac.

Šta zapravo stoji iza ovog skandala?

Treba ono, što je kroz propagandu, medije, ali i preko mnogih umetnika i intelektualaca tokom 90-ih definisanu "istina" sada da prihvati konačno i Srbija.

Ovde je reč o duhovnoj hegemoniji. Srbi treba konačno da priznaju da su ratni zločinci i shvate da moraju dozvoliti da budu "evropeizovani" i "demokratizovani".

To je naravno apsurd, jer svako ko se objektivno informiše zna da je istina van "crno-belog prikaza" izgleda drugačije.

Zbog toga ovde imamo posla sa pravom provokacijom, ako se uzme u obzir da je gospođa Miler građanka jedne NATO države, koja je direktno bila učesnik u ratu i koja je suprotno međunarodnom pravu bila "u prvim redovima" bombardovanja.

Ona je podržavala NATO agresiju još 1999. godine. Očigledno da i intelektualci nisu pošteđeni rezistentnosti na učenje.

Ne treba tražiti od gospođe Miler nikakvu senzibilnost. Ona jasno zna šta čini i kaže. Rat se dogodio tek pre nekoliko godina.

Ovde je još jednom imperijalna duhovna hegemonija, pod plaštom kulture, širena, a odgovorni u Beogradu trebalo bi da stvarno razmisle da li će ubuduće osobe kao Hertu Miler pozvati na tako važne i tradicionalne manifestacije kao što je Sajam knjiga u Beogradu.

David Štokinger (Stockinger) je funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije i predsednik inicijative radionice solidarnosti za socijalnu i neutralnu Austriju. Od anti-NATO demonstracija 1999. godine on se angažuje na produbljivanju saradnje sa Srbijom i Crnom Gorom.

Nemački naučnik  Dr. Rudolf Henzel: Gospođo, ismevate žrtve!

U otvorenom pismu Herti Miler se obratio i njen sunarodnik, istaknuti nemački naučnik dr Rudolf Henzel koji joj je poručio da je njeno viđenje stvarnosti zapravo ismevanje žrtava.

On je poručio svojoj sunarodnici da je "užasnut, zgađen i kao sunarodnik posramljen".

- Vaš govor: kao nemački građanin i intelektualac koji se bez predrasuda bavio političkim događanjima na Balkanu, koji je najoštrije osudio napadački rat protivan međunarodnom pravu SAD-NATO (uz učešće Nemačke) protiv bivše Jugoslavije i koji zna da su u ovom ratu u ogromnim količinama korišćena visokootrovna i radioaktivna oružja sa osiromašenim uranijumom (prljave bombe) i time svesno i namerno počinjen genocid, moram da priznam da sam Vašim blago rečeno nekvalifikovanim izjavama užasnut, zgađen i kao sunarodnik posramljen da je jedna Nemica sve navedeno pripisala srpskom narodu. Gospođo Miler, za mene je ovo ismevanje žrtava!", poručio je ovaj nemački naučnik svetskog glasa.
Henzel se pozabavio i njenim ocenama političkih događaja u prethodnoj Jugoslaviji.
"Ako Vam do sada nisu bili adekvatno razjašnjeni politički događaji u bivšoj Jugoslaviji kao i istinski razlozi i ciljevi NATO agresije 1999. i njihova katastrofalna dejstva ili ako ste klasična žrtva nemačkih medija i njihovog krivljenja istine, onda je to zaista žalosno za jednog intelektualca - ali zbog toga se možete bar izviniti srpskom narodu. Ako pak želite da svojim izjavama podržite uzročnike genocida govoreći im ono što žele da čuju (nije mi poznato da je postojao bilo kakav protest od strane npr. nemačke ambasade u Beogradu), onda to smatram sramotnim i krajnje nedostojnim jedne intelektualke i uz to još i dobitnice Nobelove nagrade - naveo je u otvorenom pismu priznati nemački naučnik dr Rudolf Henzel.

Bombe izazvale epidemiju raka

Dr Henzel je naveo da je kao posledica NATO bombardovanja u Srbiji došlo do "agresivne vrste kancera" koja je kao posledica upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom dosegla "epidemijske razmere".
"Ljudska patnja odjekuje do neba. Prema podacima Ministarstva zdravlja Republike Srbije, svakog dana po jedno dete oboli od kancera. Čitava zemlja je kontaminirana. Usled oštećenja naslednog materijala (DNK), na svet dolaze generacija za generacijom malformisane dece."

2020 © - Vesti online